назад

Проблему працевлаштування молоді за кордоном обговорювали у Талалаївському районі

DSC01002 110 травня 2017року з метою проведення правопросвітницьких заходів, спрямованих на запобігання безробіттю, начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревська провела семінар для молоді, що перебуває на обліку у відділі сприяння зайнятості в Талалаївському районі.

Під час семінару присутні дізналися про свої права та ключові моменти, на які слід звертати увагу при працевлаштуванні в Україні, а також за кордоном. Молодь – головна рушійна сила суспільства, але й найбільш уразлива та соціально незахищена категорія населення. Основними причинами виникнення труднощів при працевлаштуванні після закінчення навчання є:
•відсутність трудового стажу;
•недостатній рівень практичних навичок;
•висока конкуренція на ринку праці у конкретній професії;
•велика кількість пропозицій на ринку праці;
•відсутність попиту на отриману професію.
Згідно зі статтею 7 Закону України “Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні” держава гарантує працездатній молоді рівне з іншими громадянами право на працю. Так, держава забезпечує працездатній молоді надання першого робочого місця на строк не менше двох років після закінчення або припинення навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, завершення професійної підготовки і перепідготовки, а також після звільнення зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби. Дворічний строк першого робочого місця обчислюється з урахуванням часу роботи молодого громадянина до призову на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу. Молодим спеціалістам – випускникам державних навчальних закладів, потреба в яких раніше була заявлена підприємствами, установами, організаціями, надається робота за фахом на період не менше трьох років у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Для того, щоб уникнути проблем із працевлаштуванням за кордоном, необхідно дотримуватися наступних порад, зокрема, отримати якомога більше інформації про країну, куди маєте намір від’їжджати: переважаючі звичаї, традиції, релігію тощо; з’ясувати адресу українського представництва (консульства); мати повну інформацію про майбутню роботу та умови життя за кордоном. Не варто довіряти видуманим розповідям про майбутню роботу, слід з’ясувати дійсну інформацію про роботодавця та вид запропонованої роботи. При працевлаштуванні слід обов’язково укладати трудовий договір чи контракт.
Нагадуємо, що Талалаївське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Талалаївка, вул. Центральна, буд. 5, зателефон (04634) 2-10-73, з понеділка по п’ятницю, з 9-00 до 18-00. Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.