назад
11.04.23

Продовжуємо надання правової підтримки внутрішньо переміщеним особам Полтавщини

Інформування та надання консультацій і роз’яснення для внутрішньо переміщених осіб – є одним з пріоритетних напрямків роботи фахівців системи безоплатної правової  допомоги в нашій державі. Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» дана категорія громадян має право на всі без виключення правові послуги.

Який порядок прийняття спадщини за законом та заповітом,  як оформити право на спадкове майно, які внесено зміни до нормативно-правових актів, що регулюють порядок прийняття спадщини.  Відповіді на ці та інші питання надавала  фахівчиня Чутівського бюро правової допомоги Марина Монастирьова  внутрішньо переміщеним особам під час лекції на тему «Спадкування в умовах воєнного часу» у приміщенні Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Чутівської селищної ради.

У своєму виступі фахівчиня  бюро правової допомоги зазначила, що  для оформлення заяви особа може звернутись до будь-якого нотаріуса України, а у сільських населених пунктах – до уповноваженої посадової особи органу місцевого самоврядування.

«Громадяни України, які перебувають за кордоном, можуть оформити заяву про прийняття спадщини в консульській установі України;   для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у 3 місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття (стаття 1270 Цивільного кодексу України)» – повідомила Марина Монастирьова.

За її словами забороняється видача свідоцтва про право на спадщину  у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі;  під час дії воєнного стану свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом після закінчення строку для прийняття спадщини.

По завершенні заходу діяв консультаційний пункт доступу до правової допомоги, де всі охочі отримали правову інформацію та роз’яснення.

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги Ви можете звернутися до Чутівського бюро правової допомоги за адресою: 38800, Полтавська область, смт.Чутове, вул. Набережна,15.