назад

Продовжуємо співпрацю задля підвищення правосвідомості населення

68-108 грудня 2017 року в рамках Всеукраїнського тижня права головний спеціаліст Новоселицького бюро правової допомоги Світлана Гузун взяла участь у тематичному семінарі «Гендерна рівність. Техніка пошуку роботи».

Під час зустрічі Світлана Гузун пояснила, що гендерна рівність – це рівні права і можливості для чоловіків та жінок, рівні умови для реалізації прав людини. Зокрема на працю, участь у національному, політичному, економічному, соціальному та культурному розвитку, а також отримання рівних винагород за результатами праці. Присутнім пояснили, що згідно з українським законодавством жінки та чоловіки мають однакові умови для реалізації своїх прав при працевлаштуванні. Принцип рівності жінок та чоловіків закріплений у Конституції України: «Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками». Учасники семінару дізнались, що права жінки і чоловіка забезпечується: наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства (включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям) і не лише.

Зустріч з учасниками семінару проходила у форматі активного обговорення: всі охочі мали змогу поставити запитання, яке потребує правового врегулювання та отримати кваліфіковану відповідь.

Також фахівець системи безоплатної правової допомоги розповіла про переваги офіційного працевлаштування. «В такому випадку працівник користується правом на гарантований розмір заробітної плати, правом на відпустку (зокрема додаткову і без збереження зарплати, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами), право не працювати у вихідний та святковий день. А ще ті, хто відмовляється від заробітної плати в «конверті» і працює офіційно, отримує право на допомогу у зв’язку з безробіттям, право на зарахування виробничого стажу і не лише», – пояснила головний спеціаліст Новоселицького бюро правової допомоги Світлана Гузун.

Мова йшла і про те, що варто знати, якщо звільняють з роботи і про врегулювання трудових спорів у судовому порядку.

По завершенню заходу працював мобільний консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Громадяни зверталися з питань трудового, сімейного права та соціального захисту. Присутнім роздали інформаційні буклети.

Контактна інформація! Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. В. Аксенина, 5.

До фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звертатися за адресою: м.Чернівці, вул. Університетська, 1; тел. (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).