назад

Провадження в справі про адміністративне правопорушення, розпочате стосовно учасника АТО, – закрито в зв’язку із відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення

Slobodin

Захист Батьківщини – священний обов’язок кожного громадянина нашої держави. В тяжкий час для нашої країни воїни АТО залишають свої сім’ї та домівки для того, щоб над нашими головами завжди майоріло мирне небо. Але, на жаль, виконавши свій обов’язок перед Вітчизною, вони повертаються до рідного дому , і далеко не завжди можуть знайти захист та підтримку у своїх проблемах. Тому, ця історія про те, як адвокат, який співпрацює із Сарненським МЦ, допоміг воїну АТО відстояти свої права та закрити провадження у справі про адміністративне правопорушення.



До Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся пан Дмитро (ім’я змінено) для оскарження постанови інспектора поліції.Клієнт центру розповів, що 27.04.2018 року його зупинив інспектор поліції та склав постанову про адміністративне правопорушення за вчинення правопорушення передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП, де вказано, що він керував автомобілем з ознаками алкогольного сп’яніння. Згідно цієї постанови на нього було накладено штраф у розмірі 10 200 грн.

Однак, пан Дмитро вважав, що постанова не відображала дійсних обставин справи, так як причину зупинки поліцейський не пояснив. Крім того, клієнт стверджував, що вищевказана постанова винесена з грубим порушенням вимог чинного законодавства щодо її змісту та процедури складення, оскільки огляд пана Дмитра на стан алкогольного сп’яніння був проведений пізніше двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення, а сам висновок містить нерозбірливі дані щодо особи, стосовно якої він складений (по батькові – «Васильович», «Володимирович» чи «Валерійович»), та не має чіткого обраного варіанта висновку огляду (перебуває у стані алкогольного сп’яніння чи ознак сп’яніння не виявлено). Здійснювати складення процесуальних документів та представництво інтересів клієнта в суді наказом Сарненського місцевого центру з надання БВПД призначено адвоката Антона Слободіна, який діяв на підставі доручення.

Дії адвоката системи БПД:

Адвокат, що співпрацює з Сарненським МЦ, Антон Слободін підготував та подав у суд клопотання про закриття провадження в даній справі відповідно до п.1 ст.247 КУпАП з підстав відсутності події і складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП.

Заявлене клопотання адвокат обґрунтовував тим, що висновок щодо результатів медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції №6 від 05 січня 2018 року складений з порушенням п.9 р. ІІ і п.п.18, 20 р. ІІІ Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України №1452/735 від 09 листопада 2015 року

Результат:

Завдяки докладеним зусиллям адвоката, рішенням Кузнецовського міського суду Рівненської області провадження в справі про адміністративне правопорушення, розпочате стосовно учасника бойових дій за ч.1ст.130 КУпАП, – закрито в зв’язку із відсутністю в його діях складу вказаного адміністративного правопорушення.На даний час рішення набрало законної сили та не оскаржувалось.

Довідково:

Згідно з ч.ч.1-5ст.266 КУпАП особи, які керують транспортними засобами, і щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, підлягають відстороненню від керування цими транспортними засобами, та оглядові на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.Огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, проводиться з використанням спеціальних технічних засобів поліцейським у присутності двох свідків. У разі незгоди водія на проведення огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів або в разі незгоди з його результатами огляд проводиться в закладах охорони здоров’я.

Огляд осіб на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, здійснюється в закладах охорони здоров’я не пізніше двох годин з моменту встановлення підстав для його здійснення. Огляд у закладі охорони здоров’я та складення висновку за результатами огляду проводиться в присутності поліцейського. Огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається недійсним.Згідно з ч.ч.1, 2ст.7 КУпАП ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв’язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.