назад

Проведено круглий стіл щодо питань взаємодії між Центром та адвокатським самоврядуванням

IMAG00619 квітня 2015 року в приміщенні Ради адвокатів Одеської області за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області відбувся круглий стіл на тему: “Система надання безоплатної вторинної правової допомоги та органи адвокатського самоврядування Одещини: співпраця заради якості”.

Захід мав на меті обговорення проблемних питань, що можуть виникати у процесі взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою; пошук шляхів поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області.

 Участь у заході взяли: голова Ради адвокатів Одеської області Йосип Бронз, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Одеської області Наталія Рудницька, член Ради адвокатів України від Одеської області Юрій Полонський, керівник Одеського відокремленого підрозділу ВГО “Об`єднання адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу” Катерина Кармазіна, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина адвокати регіону Євгенія Тітомер, Петро Кобзар, Наталія Маркочева, Денис Загарнюк.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулася директор Центру Світлана Клішина, яка розповіла про діяльність Центру у 2013-2014 роках та розповіла про розвиток системи БПД у 2015 році, зокрема, створення місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, у тому числі в Одеській області, та активну підготовчу роботу, що проводиться у зв’язку із цим. Також нею були висвітлені питання щодо реалізації основних положень Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Міністерством юстиції України та Національною асоціацією адвокатів України.

Учасниками круглого столу висловили спільну позицію щодо наявності налагодженої конструктивної співпраці між Центром та органами адвокатського самоврядування Одеської області.

Одним із головних питань обговорення порядку денного круглого столу стало питання залучення захисника системи БПД до проведення окремої процесуальної дії. Член Ради адвокатів України від Одеської області Юрій Полонський наголосив на тому, що Центр повинен відмовляти у наданні адвоката, якщо в справі вже працює інший адвокат (за договором або за призначенням), оскільки правоохоронні органи часто зловживають цим правом, натомість, їм слід було б звертатися до КДКА щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності адвоката, що не з’являється для проведення слідчих дій. Також він запропонував обмежувати навантаження адвокатів, оскільки, на його думку, якщо останні перевантажені, то це безпосередньо негативно відображається на якості правової допомоги, виникають підстави у залученні захисника до проведення окремої процесуальної дії.

Адвокат Петро Кобзар поділився власним негативним досвідом щодо залучення його до проведення окремої процесуальної дії та дисциплінарного провадження щодо нього на підставі скарг клієнта і адвоката за договором, який брав участь у справі, та порадив з цього приводу докладно викладати свою позицію суду стосовно підстав неможливості участі адвоката в окремій процесуальній дії, якщо клієнт цього не бажає.

Голова Ради адвокатів Одеської області Йосип Бронз запропонував свою особисту участь в якості лектора у навчанні адвокатів системи БПД аналітичній роботі у справі ведення адвокатських досьє, здійснення розробок стратегії справи, мотивуючи це небажанням переважної більшості адвокатів регіону вести адвокатське досьє. Також він запропонував Центру перевіряти адвокатські досьє, з яких адвокат може самостійно вилучити конфіденційні матеріали. Директор центру Світлана Клішина підтримала обов’язковість ведення досьє, крім цього зазначила, що це передбачено Стандартами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі та погодилась запровадити перевірку ведення досьє адвокатами системи БПД.

IMAG0067

Директор Центру Світлана Клішина зазначила, що Центр у межах компетенції намагається всіма способами запобігати зловживанню правоохоронними органами правом на залучення адвоката до проведення окремої процесуальної дії. Так, черговий обов’язково повідомляє наявного в справі адвоката про те, що планується певна процесуальна дія і, якщо він заявляє про свою готовність на цю дію прибути, доручення за призначенням не видається. У разі неможливості взяти участь у цій дії Центром призначається адвокат, який узгоджує позицію захисту із наявним у справі адвокатом. Керівник Одеського відокремленого підрозділу ВГО “Об`єднання адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу” Катерина Кармазіна зазначила, що Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі встановлюють певні вимоги до адвоката, який вступає в справу на окрему процесуальну дію, що дозволяють уникнути більшості означених негативних наслідків.

Голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Одеської області Наталія Рудницька висловилася схвально щодо відкриття кабінетів для адвокатів системи БПД в судах області та запевнила, що органи адвокатського самоврядування будуть сприяти розповсюдженню такої практики. Стосовно конкурсів з відбору адвокатів до системи БПД, нею було висловлено думку, що адвокат уже підвередив свою кваліфікацію під час отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Натомість, директор центруСвітлана Клішина звернула увагу на те, що не всі претенденти, які беруть участь в конкурсі, успішно складають письмові тести у рамках 2-го етапу конкурсу, що свідчить вочевидь, про відсутність достатніх знань в останніх у галузях судочинства – кримінальному чи цивільному й адміністративному. Тому конкурс, зауважила Світлана Клішина, є тим фільтром, який дозволяє відбирати до системи кращих фахівців, як демонструють відповідний рівень знань.

IMAG0063

Член Ради адвокатів України від Одеської області Юрій Полонський наголосив на тому, що особа, яка притягається до кримінальної відповідальності може просити про заміну захисника без обмежень, в тому числі з числа захисників системи БПД. Директор Центру Світлана Клішина зазначила, що Центр замінює адвокатів на підставі відповідних ухвал суду або постанов слідчих, однак в деяких районах області, де працює лише один адвокат, інколи виникають певні труднощі при заміні захисника. Також вона підкреслила, що адвокати призначаються згідно графіку чергування,організацію якого забезпечує центр, та з урахуванням навантажень адвокатів, що дозволяє забезпечити справедливий розподіл справ.

Голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Одеської області Наталія Рудницька повідомила, що протягом 2014 року до КДКА надійшло 49 скарг на адвокатів системи БПД: 7 осіб притягнули до дисциплінарної відповідальності (6 — попереджено, 1 — зупинено дію свідоцтва). За її словами, суди та правоохоронні органи скаржаться на неявки адвокатів, клієнти – на якість. У зв’язку із цим під час круглого столу було досягнуто домовленості про те, що КДКА буде повідомляти Центр про зупинення чи припинення адвокатської діяльності адвокатів, які працюють у системі БПД.

На думку голови Ради адвокатів Одеської області Йосипа Бронза, правова допомога в цивільних та адміністративних справах повинна надаватись відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Правил адвокатської етики. Зі своєї сторони, як повідомив Йосип Бронз, Рада адвокатів готова надати експертну оцінку відповідним стандартам, коли такі будуть розроблені.

IMAG0060

Загалом захід пройшов у конструктивній атмосфері, вдалося досягти спільних позицій щодо професійної етики адвокатів, необхідності виділення робочих приміщень для адвокатів у судах першої та апеляційної інстанції та ін. З цих питань було внесено слушні пропозиції, зокрема: 
1) провести спільні тренінги для адвокатів БПД з питань ведення досьє та адвокатської етики;
2) впровадити разом з Радою адвокатів Одеської області перевірку ведення адвокатського досьє відповідно до Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі;
3) Рада адвокатів Одеської області пообіцяла сприяти в оснащенні кабінетів необхідним обладнанням для роботи адвокатів.

Із програмою заходу можна ознайомитись тут.