назад
17.04.15

Важливість розвитку систем безоплатної правової допомоги визнано у заключній Декларації 13-го Конгресу ООН з попередження злочинності та кримінального правосуддя

13th Congress DohaЗ 12 по 19 квітня 2015 року у місті Доха (Катар) пройшов 13-й Конгрес ООН з попередження злочинності та кримінального правосуддя. Конгрес є форумом для обговорення актуальних проблем, обміну думками та досвідом між державами, міжурядовими, неурядовими організаціями та індивідуальними експертами, а також для визначення нових тенденцій і викликів у сфері попередження злочинності та кримінального правосуддя.

Основною темою проведення 13 Конгресу ООН стала інтеграція питань з попередження злочинності та системи кримінального правосуддя в подальшу політику ООН для вирішення соціальних та економічних проблем, а також питання утвердження верховенства права на національному та міжнародному рівнях.

У Конгресі взяла участь українська делегація у складі Й.В. Микитенка Євгена Олеговича, Надзвичайного і Повноважного Посла України у Державі Катар – глави делегації; Вишневського Андрія Володимировича, директора Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України, і Баєва Віталія Валерійовича, заступника директора згаданого Координаційного центру.

У процесі підготовки до 13-го Конгресу ООН з попередження злочинності та кримінального правосуддя велася робота із розроблення проекту Декларації Конгресу державами-членами та включення до неї пріоритетів діяльності у сфері кримінального правосуддя на наступний п’ятирічний період.

 Міністерство юстиції України за участі Координаційного центру з надання правової допомоги та за підтримки Міністерства закордонних справ України працювало над проектом зазначеного документу протягом кількох місяців з метою включення поправок, що стосуються питань системи безоплатної правової допомоги, до тексту Декларації.

Позиція, запропонована Україною та відображена у фінальному тексті Декларації, закликає держав – членів «проводити перегляд та реформування політики у сфері безоплатної правової допомоги з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги у кримінальних провадженнях для малозабезпечених осіб, або коли цього вимагають інтереси правосуддя, у тому числі, коли це необхідно, шляхом розроблення національних планів у цій сфері та зміцнення потенціалу для надання і забезпечення доступу до ефективної безоплатної правової допомоги у всіх категоріях справ та у всіх формах з урахуванням Принципів і керівних настанов ООН щодо доступу до правової допомоги у системі кримінального правосуддя».

Цей результат продовжує зусилля, спрямовані на просування Принципів і керівних настанов ООН щодо доступу до правової допомоги у системі кримінального правосуддя, шляхом активної участі українських представників у спеціальних паралельних заходах у рамках 21-ї та 23-ї сесій Комісії ООН з попередження злочинності та кримінального правосуддя (Відень, 23 квітня 2012 року та 12 травня 2014 року) та Міжнародної конференції з доступу до правової допомоги у системах кримінальної юстиції (Йоганнесбург, ПАР, 24-26 червня 2014 року) з метою їхнього визнання на міжнародному рівні та впровадження державами-членами ООН.

З текстом прийнятої Декларації (англійською мовою) можна ознайомитися тут. Крім того, текст також доступний на п’яти інших офіційних мовах ООН за наступним посиланням


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+