назад

Проведено моніторинг діяльності Охтирського місцевого центру

SuR 171123 01Завдання моніторингової діяльності місцевих центрів – це не тільки аналіз статистичних даних у їх роботі, але й вивчення системи роботи працівників за різними напрямками. 22 листопада проведено моніторинг діяльності Охтирського місцевого центру з надання БВПД та його структурних підрозділів: Лебединського, Великописарівського, Тростянецького бюро правової допомоги.

Як здійснюється надання первинної правової допомоги,  ведуться записи в реєстраційних картках клієнтів, функціонують дистанційні та мобільні пункти доступу, проводяться правопросвітницькі заходи,  дотримуються вимоги з охорони праці та пожежної безпеки – це неповний перелік питань, що були вивчені Наталією Поставською, начальником відділу моніторингу діяльності місцевих центрів.

Щомісяця кожне бюро правової допомоги відвідують директор місцевого центру Тамара Козир та її заступник – Микола Кравченко. Під час кожного такого виїзду працівникам не тільки надається практична допомога, але й проводяться інформаційні зустрічі, бесіди зі школярами у навчальних закладах, «вуличне інформування» тощо.

Станом на 22.11.2017 до Охтирського місцевого центру  звернулося 3075 осіб, у тому числі, до бюро – 1803 та прийнято 4263 звернень, у тому числі в бюро – 2601. До електронного модуля КІАС інформація з паперових реєстраційних карток клієнтів вноситься своєчасно, не пізніше наступного дня від дати звернення.

У місцевому центрі та бюро оформлено інформаційні куточки для відвідувачів, у зручному місці встановлено скриньку «Для відгуків» та наявна достатня кількість анкет опитування клієнтів.

SuR 171123 02

SuR 171123 03

З метою розширення доступу громадян до отримання правової допомоги організовано роботу мобільних та дистанційних пунктів доступу.

Станом на 21.11.2017 функціонує 21 дистанційний пункт доступу, у тому числі: Охтирський  місцевий центр – 10, Великописарівське бюро – 3, Лебединське бюро – 4, Тростянецьке бюро – 4. У міських населених пунктах  розташовано 6 точок доступу, що становить 29% від загальної кількості, у сільських – 15, або 71%.

У ІІІ кварталі цього року за підтримки відділу освіти Охтирської міської ради правниками Охтирського МЦ втілено в життя новий освітньо-виховний проект «РОЗУМІЄМО ПРАВА ДІТЕЙ». Протягом вересня 2017 року забезпечено проведення в усіх навчальних закладах м.Охтирка тренінгів для учнів 9-х класів за темою: «Розуміємо свої права». У межах вищезазначеного проекту 04.10.2017 відвідано історико-правовий квест «Вчора, сьогодні, завтра – розуміємо права дитини». Гостями заходу були представники «Харківської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи», Богодухівського та Первомайського місцевих центрів (Харківська область). 

У день проведення моніторингу відвідано тематичну зустріч у Лебединському міськрайонному центрі зайнятості для осіб, що перебувають на обліку як безробітні. У заході, проведеного начальником Лебединського бюро правової допомоги Сергієм Івановим, брав участь і заступник директора Охтирського місцевого центру Микола Кравченко.

SuR 171123 04

SuR 171123 05

Під час візиту до Лебединського бюро правової допомоги звернулося 7 осіб, яких фахово проконсультовано директором Охтирського місцевого центру Тамарою Козир, заступником – Миколою Кравченко та головним спеціалістом Євгенією Логвіненко з питань спадщини, пенсійного забезпечення,  кримінального провадження тощо.

Охтирський місцевий центр та Лебединське бюро правової допомоги налагодили ефективну співпрацю з територіальними організаціями УТОГ, що забезпечують сурдоперекладачів для осіб, які мають вади слуху, у судових засіданнях. Для такої категорії громадян вже другий рік поспіль проводяться тематичні заходи із питань соціального захисту.

Активно здійснюється підготовка до проведення у грудні цього року Всеукраїнського тижня права. Так, з відділом освіти Лебединської райдержадміністрації досягнуто домовленості щодо друку буклетів, розроблених правниками Охтирського місцевого центру, за темами: «Правовий захист дітей», «Біометричний паспорт» тощо з метою поширення у 18 навчальних закладах району.

Про графік та організацію проведення тематичних зустрічей зі школярами йшла мова під час робочої зустрічі з директором Лебединського краєзнавчого музею Олександрою Чхайло.

SuR 171123 06

Серед правопросвітницьких заходів слід відзначити, що для учнів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів м.Тростянець щомісяця проводяться заняття за формою «правовий факультет». На базі Великописарівської селищної бібліотеки щомісяця працює дискусійний клуб «Діалог» у засіданнях якого беруть участь представники влади району, громадські активісти. Заняття з правових питань проводить очільник Великописарівського бюро Євген Мороз.

Вивчаючи питання з охорони праці зацікавила добірка матеріалів із журналу «Все про охорону праці», створена в Охтирському місцевому центрі.

SuR 171123 07

Під час моніторингу анонімно проанкетовано працівників бюро правової допомоги.

SuR 171123 08

За результатами анкет опитування клієнтів  30 респондентів із 31 оцінили високим балом  зрозумілість отриманої правової консультації, доброзичливе, уважне ставлення до клієнтів працівників центру/бюро та порекомендували б своїм знайомим звертатися до правників системи правової допомоги Сумщини.

SuR 171123 09

SuR 171123 10

Наприкінці цього дня результати проведеного моніторингу обговорено з директором Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамарою Козир.

 

Моніторинг здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій щодо здійснення моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджених Наказом Координаційного центру з надання правової допомоги №145 від 26 квітня 2017 року.