назад

Проведено моніторинг діяльності Шосткинського місцевого центру з надання БВПД

 

SuR 181116 32З 06.11.2018 по 15.11.2018 робочою групою на чолі з директором Регіонального центру Оленою Демченко здійснено моніторингові візити до Шосткинського місцевого центру з надання БВПД та його структурних підрозділів – бюро правової допомоги, що розташовані у містах Глухові, Середино-Буді, Кролевці, смт Ямпіль.

Планове моніторингове спостереження стосувалось питань якості роботи з клієнтом в частині доступу до безоплатної правової допомоги; проведення правопросвітницької роботи; надання доступу до електронних сервісів Мін’юсту, взаємодії з іншими суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, організації та ведення діловодства, кадрової роботи та управління персоналом тощо.

SuR 181116 33Розпочато роботу з Будищанського психоневрологічного інтернату, де розташовано один із 14 дистанційних пунктів доступу Глухівського бюро правової допомоги. Олена Демченко та начальник Глухівського бюро Богдан Балицький провели правопросвітницький захід та консультування працівників закладу. Очільниця Регіонального центру ознайомила присутніх із системою безоплатної правової допомоги в Україні та її структурою на Сумщині, окреслила ті види юридичної допомоги, якими безоплатно можуть скористатися клієнти. Також працівники інтернату дізналися, як в телефонному режимі отримати консультацію юриста, у яких випадках послуги адвоката сплачує держава, обговорили актуальні правові проблеми громади.

SuR 181116 34«Питання, які обговорювалися, стосувалися нашого сьогодення, нашого ставлення до правової грамотності нас як пересічних громадян. Були надані роз’яснення з питань, що стосуються первинної ланки надання правової допомоги. Працівників зацікавили питання надання правової допомоги у безоплатній передачі земельних ділянок, питання поновлення на роботі та інші. Спілкування пройшло на високому довірливому рівні. Дуже вдячні за професійні відповіді та допомогу», – поділилася враженнями директор Будищанського психоневрологічного інтернату Тетяна Савенко.

Слід зазначити, що найвищий показник серед 14 бюро правової допомоги в області щодо кількості звернень за 10 місяців цього року має Кролевецьке бюро – 1815, на 2 місці – Глухівське бюро  (1385), на 3 місці – Середино-Будське бюро (1261), на 7 місці – Ямпільське (1069). Активна робота працівників не залишилась непомітною. Так, аналіз  змісту анкет клієнтів зі скриньки «Для відгуків» засвідчив, що респонденти вдячні фахівцям бюро за якісно надані консультації, професіоналізм правників системи БВПД. Усі анкети містять високу оцінку роботи фахівців бюро Шосткинського МЦ. Так, клієнт Середино-Будського бюро подякував працівникам за те, «що проста людина може отримати безоплатну високопрофесійну юридичну допомогу».

SuR 181116 20

Регіональним центром  розроблено анкету опитування працівників бюро. Питання анкети стосувалися форм співпраці з місцевими органами влади, шляхів здійснення ефективної комунікації між бюро та органами влади, вивчення системи роботи з Інформаційно-правовим ресурсом.

Під час моніторинговогих візитів проведено вивчення документації згідно з номенклатурою справ та інтерв’ювання працівників.

SuR 181116 26

SuR 181116 28У ході моніторингових візитів присутність під час надання консультацій дає можливість вивчити рівень комунікації правників бюро з відвідувачем, які додаткові питання ставить юрист по змісту ситуації, з якою звертається клієнт, як логічно пояснює, що необхідно зробити тощо.

SuR 181116 30

Після проведення правових консультацій фахівцями бюро начальником відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Наталією Поставською вивчено думку громадян шляхом опитування щодо їх задоволеності роботою фахівців та зрозумілості наданої правової допомоги. Усі опитані відвідувачі дали високу оцінку роботі працівників бюро.

Позитивно оцінили працівники бюро впровадження в діяльність Інформаційно-правового ресурсу, який дозволяє використовувати напрацювання колег з Сумської, Полтавської та Херсонської областей (буклети, презентації, методичні розробки тощо). На думку фахівців Шосткинського місцевого центру,  «ресурс  містить актуальну інформацію, що вже використовується для проведення правопросвітницької роботи працівниками місцевого центру та бюро, дозволяє швидко знайти необхідну тему та обрати за потребою цільової аудиторії нову тематику заходу. Він є тим майданчиком для обміну досвідом зі своїми колегами з інших центрів та бюро, що дозволяє більш ефективно та продуктивно розробляти та проводити власні заходи».

SuR 181116 24

 

SuR 181116 29На належному рівні в бюро здійснюється і правопросвітницька робота, про що свідчать значна кількість розроблених юристами матеріалів, що розміщено на Інформаційно-правовому ресурсі. Серед актуальних, розроблених у 4 кварталі 2018 року, – «Виконання судових рішень щодо підвищення виплати до пенсії як дитині війни» (буклет, Кролевецьке бюро), «Кібербулінг або агресія в інтернеті: способи розпізнання і захист дитини» (методична рекомендація, Шосткинський місцевий центр) тощо.

SuR 181116 21

Аналізом правових потреб, проведеним начальником Кролевецького бюро Наталією Денисенко, встановлено, що громадяни, які мешкають на території Кролевецького району,  позивалися до суду з наступних питань:

1)    визнання протиправними дій Управління Пенсійного фонду України в Кролевецькому районі Сумської області, зобов’язання провести перерахунок та виплату недоплаченої додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, як учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС;

2)  визнання протиправними дій Управління Пенсійного фонду України в Кролевецькому районі Сумської області та зобов’язання нарахувати та виплатити недоплачене щомісячне підвищення до пенсії як дитині війни.

SuR 181116 25 SuR 181116 23

Також під час моніторингових візитів разом із комунікатором Регіонального центру Оленою Омельченко обговорювались шляхи інформування громадськості як із діяльністю центрів та бюро правової допомоги, так і новаціями в законодавстві, а також посилення співпраці з місцевими ЗМІ, громадськими організаціями, партнерами.

SuR 181116 22Безумовно позитивним є той факт, що Шосткинський МЦ та його структурні підрозділи мають активну та ефективну співпрацю з райдержадміністраціями, сільськими та селищними радами, ОТГ. Працівники бюро постійно беруть участь та звітують на рівні місцевої влади про результативність своєї діяльності.

Заступник  начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Наталія Рибалка особливу увагу приділила вивченню та наданню методично-консультаційної допомоги працівникам з питань ведення кадрової роботи та діловодства.

SuR 181116 36 SuR 181116 37 SuR 181116 39

«Для нас важливо проводити подібні моніторингові візити, які дозволяють визначити проблемні питання надання безоплатної правової допомоги в окремих населених пунктах регіону, аналізувати правові потреби громад, налагоджувати співпрацю з органами місцевого самоврядування, координувати роботу працівників центрів та бюро», – підсумувала директор Регіонального центру Олена Демченко.

Довідково: моніторинг здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій щодо здійснення моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджених наказом Координаційного центру з надання правової допомоги №145 від 26 квітня 2017 року, наказу Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області від  16.01.2018 № 7 «Про здійснення моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.