назад

Проведено правове інформування серед військовослужбовців Чернігівського відділу Військової служби правопорядку

12 липня заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олеся Пирковська, спільно з начальником відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Юлією Бойко,  головним  спеціалістом відділу Наталією Воронецькою та громадським омбудсменом із захисту виборчих прав у Чернігівській області ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» Оленою Роговою провели спільний інформаційно-роз’яснювальний для військовослужбовців Чернігівського зонального  відділу Військової служби правопорядку.

В ході інформування Олеся Пирковська розповіла про систему з надання безоплатної правової допомоги, ознайомила присутніх з роботою центру, його основними завданнями та функціями. Поінформувала військовослужбовців про порядок отримання безоплатної первинної правової допомоги (надання правових консультацій, роз’яснень, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру, крім процесуальних) та вторинної правової допомоги (захист, представництво інтересів в судах, складання документів процесуального характеру), а також категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Крім того, нагадала про пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них. Ознайомила з правопросвітницькою кампанією «Відповідальне батьківство» та правопросвітницькою кампанією Міністерства юстиції України «Я маю право!».

Про недавно розпочатий проект Міністерства юстиції України «Чесна платіжка» розповідала Наталія Воронецька.  Вона зазначила , що відповідно до Постанови Уряду від 26 червня №560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» запроваджується гранична ціна на послуги для населення міст обласного значення та міста Києва з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води на опалюваний період 2019/20 року. Гранична вартість тепла зафіксована на рівні 1400 гривень за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн за 1 кв.м у разі відсутності лічильника. На гарячу воду по всій Україні встановлено граничний тариф для населення на рівні 83,66 грн за 1 куб.м за наявності сушарок та підключення їх до систем постачання гарячої води, 75,74 грн. за 1 куб.м.грн за 1 м3 – у разі їх відсутності. Повідомила про право звернутися до органів місцевого самоврядування з приводу перерахунку тарифів та надала зразки відповідних заяв.

Під час виступу Олена Рогова роз’яснила, що виборцям, які перебувають не за своєю виборчою адресою та бажають проголосувати, потрібно звернутися до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців щодо тимчасової зміни місця голосування. Щоб змінити адресу голосування, виборцю потрібно до 15 липня 2019 року особисто подати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси до органу ведення Державного реєстру виборців із зазначенням дільниці чи адреси, за якою він бажає проголосувати. При цьому потрібно пред’явити паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України), а для громадян України – військовослужбовців таким документом також може бути військовий квиток. Крім того, нагадала присутнім загальні правила проведення виборів та права виборців. Акцентувала, що вибори є вільними. Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється. Голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється.

По завершенню інформування працював мобільний консультативний пункт. За консультацією звернулось три особи з питаннями пов’язаними з вирішенням майнових, земельних та сімейних спорів. Присутні було роздано інформаційні буклети на різну правову тематику.

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103