назад

«Я маю право на чесну платіжку»: правопросвітницька кампанія на Черкащині

10 липня 2019 року фахівцем відділу «Драбівське бюро правової допомоги» Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Сергієм Михликом, спільно зі  спеціалістами Управління праці та соціального захисту населення Драбівської районної державної адміністрації у приміщенні зазначеної установи проведено зустріч з громадянами щодо забезпечення прав у сфері житлово-комунальних послуг на тему: “Я маю право на чесну платіжку”.
Тема зустрічі є важливою і актуальною. Адже 26 червня поточного року з метою захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг постановою Кабінету Міністрів України № 560 запроваджено державне регулювання цін/тарифів на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води для населення міст обласного значення та м. Києва. Зокрема, граничний тариф для населення тепер становитиме 83 гривні за кубометр гарячої води для осель з рушнико-сушарками та 75 гривень за 1 кубічний метр – у разі відсутності сушарок.
Постановою Кабінету Міністрів України запроваджено граничну ціну за опалення на рівні 1400 гривень за гігакалорію у разі оснащення будинку приладами обліку.
Забезпечення перерахунку вартості послуг за новими тарифами має бути здійснено відповідними органами місцевого самоврядування до 01 вересня 2019 року.
Задля інформування українців про граничні тарифи на тепло та гарячу воду, Міністерством юстиції, спільно з системою Безоплатної правової допомоги, розпочато правопросвітницьку кампанію #ЧеснаПлатіжка, яка є загальнонаціональним проектом, завдяки якому кожен громадянин зможе самостійно розрахувати ціну, яку має сплатити за гарячу воду та тепло за допомогою он-лайн калькулятора послуг, що розміщений на сайті Міністерства юстиції https://minjust.gov.ua/pages/calc-service.
Зустріч з драбівчанами відбулася в форматі діалогу. Всі бажаючі отримали буклети: “Не переплачуйте за тепло та гарячу воду” та інформацію куди звертатися за захистом своїх прав. Серед присутніх поширені матеріали про інформаційну кампанію “Відповідальне батьківство”, яка реалізується в рамках просвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».