назад

Прикарпаття долучилося до проведення Всеукраїнської інформаційної кампанії «16 днів проти насильства»

У рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» 25 листопада відбувся прес-брифінг під головуванням заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Людмили Сірко, представників департаменту соціальної політики, освіти, науки та молодіжної політики, охорони здоров’я, управління культури, національностей та релігій, служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб, ювенальної превенції, керівництва Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області.

У заході взяли участь фахівці головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області.

 

Представники структурних підрозділів ОДА та державних установ, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству, розповіли громадськості про проблему домашнього насильства, поінформували про просвітницькі заходи, які проводяться в області задля підвищення рівня обізнаності громадян з цього питання та формування нетерпимого ставлення до будь-яких проявів насильства, а ще – про різні види допомоги, яку можуть отримати особи, постраждалі від домашнього насильства.

 

Директор та заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук та Володимир Ковальчук  взяли участь у прес-брифінгу  щодо проведення заходів у рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» .

 

«Відповідно до закону України «Про безоплатну правову допомогу»  на допомогу мають право особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

З початку року на Прикарпатті до центрів безоплатної правової допомоги та бюро правової допомоги за допомогою звернулися більше 130 людей, які постраждали від домашнього насильства, з них 27 особам була надана правова допомога вторинна, тобто на представництво їх інтересів адвокатами або юристами центрів, при цьому, що в десяти таких справах вже винесені обмежувальні приписи .

 

У межах акції «16 днів протидії насильства» нам також з метою поінформованості людей про своє право на безоплатну вторинну правову допомогу передбачені певні заходи, в ході яких передбачено розміщення сітілайтів та бігбордів на площах, які нададуть органи місцевого самоврядування на правах соціальної реклами», – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД в області Михайло Євчук.

 

Також він продемонстрував макети плакатів «Протидії домашньому насильству», на яких можна чітко побачити куди їй звернутися в разі  домашнього насильства – це і номер безоплатної правової допомоги 0800-213-103, і мобільний додаток «Безоплатна правова допомога» , чат бот та кабінет клієнта, а також звернувшись до найближчих точок доступу до безоплатної правової допомоги.

Наприкінці зустрічі заступниця голови Івано-Франківської облдержадміністрації Людмила Сірко подякувала системі безоплатної правової допомоги: «Ви робите добру справу жителям Прикарпаття, надаючи правову допомогу!»

Довідково

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році.

ООН зазначає, що жінки і дівчатка піддаються насильству, як у мирний час, так і під час збройних конфліктів – з боку держави, суспільства, родичів. Насильство щодо жінок не обмежене рамками будь-якої конкретної політичної або економічної системи. Воно існує в будь-якій країні, не визнає кордонів матеріального добробуту, раси і культури.

Досвід або загроза насильства повсюдно перешкоджають жінкам в повній мірі здійснювати свої права людини і користуватися ними.

Щороку з 25 листопада по 10 грудня проходить акція «16 днів дій проти насильства».

Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Дати початку та завершення акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.