назад

Як система БПД на Закарпатті долучилася до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

25 листопада, в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, в Україні та по всіх регіонах стартувала Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», метою якої є привернення уваги суспільства до проблем насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Проблема насильства нині набуває великих масштабів. Згідно з дослідженням ВООЗ, кожна третя жінка в світі зазнавала насильства, а кожна четверта жінка у віці від 15 до 24 років зазнавала насильства з боку партнера.

Проблема насильства стосується не тільки жінок та дітей, але й чоловіків.

З 7 січня 2018 року, з набранням чинності Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу.  За 10 місяців 2021 року до центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті надійшло 24 звернення від осіб, які постраждали від домашнього насильства. Найбільше звернень з питань розірвання шлюбу, стягнення аліментів, застосування обмежувального заборонного припису тощо.

Окрім власне надання правової підтримки постраждалим від домашнього насильства, фахівці системи БПД на Закарпатті проводять активну правопросвітницьку діяльність з метою запобігання випадкам насильства та інформування краян про їхні права на захист за рахунок держави, якщо вони стали жертвами насильства. Юристи інформують про способи захисту від домашнього насильства, відповідальність за його вчинення, застосування термінового заборонного та обмежувального припису тощо.

Фахівці центрів та бюро правової допомоги активно долучилися до проведення заходів у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Разом із соціальними партнерами фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області та Ужгородського місцевого центру взяли участь у низці заходів. Зокрема, 25 листопада директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко, начальник відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру Оксана Дудаш долучився до підписання унікального маніфесту проти домашнього насильства – першої з численних акцій, які відбуваються в Ужгороді у рамках загальноукраїнської кампанії «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства».

В Ужгороді на площі Театральній усі бажаючі могли на спеціально встановленому банері написати свої меседжі проти домашнього насильства, побажання постраждалим і заклики викорінити проблему.

Такі акції у день старту загальноукраїнської кампанії проходять у містах-партнерах UNFPA Україна, учасниках проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства», серед яких і Ужгород.

Цього ж дня начальник відділу правопросвітництва та надання БПД Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Марія Бецко та заступник начальника відділу Марія Рішко взяли участь у проведенні тематичної виставки «Річ у тім»  – масштабної інформаційної кампанії, яка проводиться за ініціативи МВС України у партнерстві з Представництвом ООН в Україні.

Фахівці Регіонального центру з надання БВПД та Ужгородського місцевого центру розпочали акцію проти насильства з правопросвітницького заходу «Тільки не мовчи!..» для студентів музичного коледжу ім.Задора у партнерстві з представниками Ужгородської публічної бібліотеки.

24 листопада в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» фахівці Мукачівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Мукачівського МРЦЗ провели семінар для безробітних та шукачів роботи, у межах якого йшлося про правовий захист постраждалих від домашнього насильства та засоби протидії цьому злочину.

У рамках акції з протидії насильству заплановано ще багато цікавих та корисних заходів, які допоможуть разом протидіяти різним проявам насилля!

 

Якщо ви потребуєте консультації, роз’яснення з питання домашнього насильства, то можете зателефонувати на номери: 15-47 – безкоштовна цілодобова «гаряча» лінія для постраждалих від домашнього насильства; 116-123 (з мобільного) та 0 800 500-335 (зі стаціонарного) – безкоштовна національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства; 116-111 (з мобільного) та 0 800 500-225 (зі стаціонарного) – національна дитяча «гаряча» лінія; 102 – Національна поліція України. 103 – швидка медична допомога. 0 800 213-103 – цілодобова гаряча лінія безоплатної правової допомоги.