назад

«Принцип невтручання» — в Миколаєві стартувала акція щодо протидії домашньому насильству

В Миколаєві презентували виставку артфотографій та інсталяцій під назвою «Принцип невтручання», яка має на меті привернути увагу суспільства до проблеми домашнього насильства.

Загалом на виставці представлено 30 робіт та інсталяції відомої авторки Наталії Щербини, кожна з них ілюструє реальні історії тих, хто пережив жах насильства.

У відкритті взяли участь представники системи безоплатної правової допомоги Миколаївщини, які зауважили на можливостях отримання правничої допомоги постраждалим від домашнього насильства.

«Починаючи з 2018 року, юристи нашого регіону  отримали 485 звернень від постраждалих, з них 229 потребували вторинної правової допомоги. Порівняно із загальної кількістю звернень до правоохоронних органів це дуже мала кількість, зокрема це пов’язано з тим, що постраждалі не готові відстоювати свої права», відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

 

Як отримати правову допомогу, хто саме та з яких питань звертається до юристів, розповіла завідувачка Миколаївського бюро правової допомоги №1 Надія Матвєєва.

«Існує стереотип, що від домашнього насильства можуть страждали лише жінки, а кривдниками виступають тільки чоловіки. На практиці ми бачимо іншу картину, адже по допомогу звертаються і чоловіки, які, до прикладу, можуть потерпати від агресії своїх вже дорослих дітей», зауважила Надія Матвєєва.

Важливо! Постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно допомогу юриста або адвоката, звернувшись до системи безоплатної правової допомоги.

Якщо ви вважаєте, що ви чи ваші близькі зазнають домашнього насильства, або не впевнені і потрібна консультація, телефонуйте до нашого контакт-центру 0 800 213 103, розкажіть про ситуацію та дізнайтеся план ваших майбутніх дій, щоб зупинити насильство. Для з’єднання з оператором у голосовому меню потрібно натиснути 3. Якщо ви перебуваєте за кордоном та потребуєте правової підтримки щодо українського законодавства — телефонуйте до контакт-центру системи БПД за номером +380 44 363 10 41 для дзвінків з-за кордону (вартість дзвінка за тарифами оператора) або безкоштовно з Telegram https://t.me/+380677213103. Контакт-центр працює щодня — пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00 за київським часом.

Інші сервіси для постраждалих від домашнього насильства:

15-47 Урядовий контактний центр. Інформація, психологічна підтримка, реєстрація відповідного звернення до державних органів. Дзвінки безкоштовні, працює цілодобово.

116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного) Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства. Інформація, соціально-психологічна та юридична підтримка. Дзвінки безкоштовні, працює цілодобово.

Довідково. Виставка підготовлена в рамках проєкту за співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Великої Британії.