назад

П’ятихатське бюро правової допомоги підбиває підсумки річної роботи

Криворізьке бюро 11 вересня 2016 року було відкрито П’ятихатське бюро правової допомоги у якому працює два професіонали, самовіддані фахівці — Тетяна Федан та Валентин Косян. За рік існування бюро саме завдяки їх наполегливій роботі з органами влади, державними установами, бібліотеками, засобами масової інформації, навчальними закладами та громадськими організаціями вдалось інформувати населення П’ятихатського району про роботу П’ятихатського бюро.

За рік роботи до П’ятихатського бюро правової допомоги прийшло 1566 осіб, 79 з яких було призначено адвоката за рахунок держави. Серед клієнтів бюро: особи, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму – 56,8 %, громадяни з обмеженими можливостями – 9 %, ВПО –  6,8 %, УБД – 15,9 %, особи, які звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” – 2 %. Серед найтиповіших звернень до бюро: призначення субсидії, призначення та перерахунок пенсії, прийняття спадщини, порядок укладення трудового договору, порядок звільнення з роботи, оскарження дій посадових осіб, умови та порядок отримання безкоштовних ліків (у тому числі онкохворими), орендні відносини (земля), позбавлення батьківських прав, призначення опіки над дитиною, стягнення аліментів на утримання дитини, примусове зняття з реєстрації місця проживання та ін.

З метою підвищення правової свідомості населення та рівня обізнаності про свої права фахівцями бюро проведено та взято участь у понад 100 правопросвітницьких заходах для населення району: дітей, працівників організацій та державних установ, осіб, які перебувають на обліку в Центрі зайнятості. Спільно з П’ятихатською районною радою проходять виїзні прийоми громадян у сільських радах, у бібліотеках організовується скайп-консультування мешканців сіл. Працівники бюро здійснюють виїзди до людей з обмеженими можливостями, а мобільні консультаційні пункти працюють щоквартально при територіальному центрі, у виправній колонії,  у віддалених селах.

Серед перемог працівників Бюро хочеться відзначити наступні:

Захист прав споживачів комунальних послуг

До П’ятихатського бюро правової допомоги надійшло звернення від громадянина К*, який є особою з  обмеженими фізичними можливостями, про порушення умов договору по постачанню електричної енергії для побутових споживачів П’ятихатським  РЕМ  ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» (значні коливання напруги в мережі, які не відповідали параметрам, встановленим державним стандартом України, що загрожувало виходом з ладу побутової техніки та інших електричних приладів). Головний спеціаліст Валентин Косян здійснив виїзд за місцем проживання клієнта. У ході  вивчення договору про користування електричною енергією для побутових споживачів між  заявником  та постачальником електроенергії було виявлено порушення пп.3.27, 3.28, 7.5  цього договору з боку  постачальника, що призводило до перешкоди в забезпечені надійного постачання електричної енергії згідно з договором № 0170221 та постанови НКРЕКП 18.10.2016 № 1841 «Про затвердження порядку забезпечення стандартів якості надання послуг з електропостачання». Вищевказані обставини дали підстави для оскарження дій  постачальника, тому було складено скаргу в П’ятихатський  РЕМ  ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» на неякісне надання послуг по постачанню електричної енергії, результатом розгляду якої стало вирішення питання у повному обсязі та усунення перешкод в електропостачанні.

Захист прав дитини

За правовою допомогою до бюро прийшла громадянка І*, яка є бабусею неповнолітньої дитини та виховує її з народження. Мати дитини, дочка заявниці, не приймає участі ані у вихованні, ані в утриманні своєї дитини.  Після консультації від громадянки І* було прийнято звернення про надання безоплатної вторинної допомоги,  що полягає у складенні  процесуальних документів та представництва інтересів у суді з питання позбавлення батьківських прав матері дитини, призначення бабусі (заявника) опікуном дитини та стягнення аліментів на утримання дитини. Також їй було рекомендовано звернутися до органу опіки та піклування з метою винесення питання про доцільність позбавлення батьківських прав на розгляд комісії із захисту прав дитини. Представництво інтересів  за довіреністю здійснювала начальник  бюро Тетяна Федан. Протягом двох тижнів вона підготувала та подала позовну заяву для звернення до суду. За два місяці суд виніс рішення, яким позовні вимоги бабусі було задоволено в повному обсязі.

Отримання громадянства

Завдяки налагодженій співпраці П’ятихатського бюро правової допомоги з районним сектором  Головного управління Державної міграційної служби було позитивно вирішено питання щодо набуття громадянства  України громадянином Молдови, який звернувся до Бюро за роз’ясненням  правових підстав та умов набуття громадянства. У ході спілкування працівник Бюро з’ясував, що заявник постійно проживає на території України протягом 10 років, офіційно не працює, має трьох дітей, які народжені не в шлюбі і  в свідоцтвах про народження яких  заявник не вказаний як батько.  Але мати заявника є громадянкою України, що дає йому можливість  набути громадянство України за територіальним походженням відповідно до статті 8 Закону України «Про громадянство України». Після консультації  в Бюро чоловіка було направлено до районного сектору  Головного управління Державної міграційної служби, де йому  запропонували подати відповідні документи  для набуття громадянства України за територіальним походженням.

Проведена фахівцями бюро робота показала, що безоплатна правова допомога є затребуваною для людей, які отримали змогу вирішувати свої повсякденні проблеми у правовий спосіб. Слід зазначити, що важливою ланкою в цьому процесі є розуміння органами місцевого самоврядування своїх повноважень, визначених ст. 38-1 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. А налагодження ефективної взаємодії між усіма інституціями та розвиток мережі параюристів дозволять створити в районі таку розгалужену систему, яка забезпечить потреби мешканців усього району  в наданні безоплатної правової допомоги.  І в цьому напрямку відчутна підтримка районної влади, яка сприяє розвитку системи безоплатної правової допомоги шляхом прийняття та виконання Програми надання безоплатної правової допомоги населенню району на 2016 — 2018 роки.

Нагадуємо, що П’ятихатське бюро правової допомоги працює за адресою: м. П’ятихатки, вул. Пушкіна, 107 (2-й поверх), тел. 05651-3-14-29; 096-188-55-43.

Отримати безоплатну правову допомогу у Кривому Розі можна у Першому криворізькому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (вул.Качалова, 2, 405-54-04)

В Україні також діє гаряча телефонна лінія для надання безоплатної первинної правової допомоги – 0-800-213-103 (цілодобово, безкоштовно).

{gallery}news/2017/09/3{/gallery}