назад

image-0-02-05-8fb194d51c6d562fb16c03da3940231cbc8b37eac2507e3826e612d61a9c59b6-V


26 та 27 квітня поточного року у Святогірську пройшла конференція Програми розвитку Організації Об`єднаних Націй (ПРООН) в Україні «Правосуддя та безпека: погляд громад в Донецькій області». Цілями зазначеного заходу були презентація основних результатів звіту «Правосуддя та безпека» ключовим зацікавленим особам на обласному рівні та на рівні територіальних громад; обговорення конкретних шляхів розроблення ефективного регулювання на визначені у звіті потреби; розробка ключових рекомендацій щодо подальших дій з боку обласної влади, партнерів з розвитку та громадського суспільства, що дозволило б покращити у людей відчуття безпеки та доступу до правосуддя.

       У конференції прийняли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко, директор Маріупольського місцевого центру з надання БВПД Олег Батюк, в.о. директора Краматорського місцевого центру Вікторія Харенко та керівники відділів «Бюро правової допомоги» Краматорського МЦ.

       З вітального слова в.о Портфоліо менеджера ПРООН в Україні Сільвії Флетчер розпочався перший день, який включав в себе презентацію звіту ПРООН «Безпека та правосуддя в Україні» Радника з питань верховенства права Програми розвитку Організації Об`єднаних Націй в Україні Рустама Пулатова та огляд звітів щодо зазначеного питання ГО «Дослідницьке бюро «Соціологіст» та Харківського інституту соціальних досліджень».

       Учасники конференції прийняли активну участь в обговореннях питань, що стосувалися поліцейської діяльності та суспільної безпеки, правосуддя з урахуванням ґендерних питань та домашнього насильства, меж системи правосуддя – медіація, альтернативне вирішення спорів та місцеве правосуддя під час роботи в групах.

       Темою наступного дня була громадська безпека в умовах децентралізації. Програмний аналітик ПРООН Оксана Реміга  поінформувала учасників заходу щодо питання громадської безпеки крізь процеси децентралізації та об`єднання територіальних громад, її проблеми, виклики, ризики та можливості. Також було розглянуто можливості взаємодії та партнерства громад з представниками офісу Омбудсмена по взаємодії та партнерству.

1011    Під час розгляду питання взаємодії та партнерства громад з установами системи БПД Павло Наливайко ознайомив учасників конференції з правовими засадами системи безоплатної правової допомоги, з місією, баченням та цінностями  системи БПД. Наразі у Донецькій та Запорізькій області система безоплатної правової допомоги досить розгалужена: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, 6 місцевих центрів: 2 запорізьких, Бердянський, Мелітопольський, Краматорський, Маріупольський та 34 бюро правової допомоги, що знаходяться у віддалених районах обох областей.1015

       Також директором РЦ було приділено увагу показникам результативності роботи установ системи БПД. Наприклад, з початку 2017 року Регіональним центром адвокатам для захисту прав та представлення інтересів клієнтів було видано 1924 доручення у Запорізькій та 1501 доручення у Донецькій областях. До місцевих центрів звернулося за правовою допомогою близько 4500 осіб, 1350 осіб наразі вирішують свої правові проблеми за допомогою адвокатів, роботу яких оплачує держава. Майже 8000 мешканців Запорізької та Донецької області звернулося до бюро правової допомоги.

 1012Серед основних завдань на майбутнє Павло Іванович визначив, окрім подальшої взаємодії з органами місцевого самоврядування та об`єднаними територіальними громадами щодо прийняття місцевих програм про надання правової допомоги на відповідних територіях, переорієнтацію системи БПД з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад за рахунок залучення зовнішніх партнерів та ресурсів.

       Під час обговорення тем, що було розкрито під час конференції, обміну думками, досвідом та планами щодо взаємодії та партнерства, учасниками від установ системи безоплатної правової допомоги було відзначено, що вищевказаний захід приніс величезну користь, адже дав змогу поспілкуватися  та обговорити нагальні питання з представниками органів місцевого самоврядування, суддівського корпусу та правоохоронних органів. Павло Наливайко зазначив, що реалізація Програм розвитку ООН в Україна та плідна співпраця між зацікавленим особам на обласному рівні та на рівні територіальних громад допоможуть мешканцям Донецької області відчувати себе більш захищеними та впевненими, що правосуддя доступно кожному.

Відтепер за роз’ясненнями та консультаціями з правових питань можна звертатися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

у Запорізькій області:

– адреса: пр. Соборний, 77, 8-й поверх, м. Запоріжжя
– телефон: (061) 224-44-50

– електронна пошта: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

 у Донецькій області:

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь
– телефон: (099) 768-25-67

– електронна пошта: office.donetsk@legalaid.gov.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103