назад

Забезпечення рівного доступу до безоплатної правової допомоги населення сільської місцевості

ShM 2017 04 27 Viizd Sobichewo 5     27 квітня відповідно до графіку роботи мобільного пункту консультування громадян та плану роботи Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, з метою забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правової спроможності населення, яке проживає у сільській місцевості працівниками Шосткинського місцевого центру Ольгою Правосуд та Катериною Мірошниченко здійснено виїзд до села Собичеве Шосткинського району. Виїзд відбувся спільно з головою Шосткинської районної ради Віктором Долиняком.

 

На базі Собичівської сільської ради начальник відділу правової інформації та консультації Катерина Мірошниченко провела прийом громадян, під час якого звернулася одна мешканка села. Жінка звернулася з питанням щодо реєстрації місця проживання особи в будинку, на який не має права власності. Фахівцем роз’яснено Порядок реєстрації місця проживання та надано перелік документів необхідних для того, щоб оформити реєстрацію.

ShM 2017 04 27 Viizd Sobichewo 1

Під час виїзду начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ольга Правосуд провела робочу зустріч з секретарем Собічівської сільської ради Наталією Хомюк під час якої обговорювалися проблемні питання з якими звертаються найчастіше жителі громади до сільради, щодо прийняття програми безоплатної правової допомоги населенню села та залучення параюристів на території громади. Працівник центру зауважила, що наразі Шосткинський місцевий центр проводить навчання для параюристів, що є важливим аспектом щодо посилення правової спроможності громад.

ShM 2017 04 27 Viizd Sobichewo 2

«Багато громад не мають вільного доступу до фахових юристів – віддалені села, периферійні населенні пункти, «вимираючі» сільські райони, малозабезпечені громадяни. Така ситуація зумовлює потребу у налагодженні співпраці багатьох зацікавлених сторін і власне залучення параюристів, які би могли допомогти з консультуванням громадськості та посиленням їх обізнаності про свої права та можливості» – зазначила працівник центру.

ShM 2017 04 27 Viizd Sobichewo 3

Крім того Ольга Правосуд провела тренінг для працівників Собичівської сільської ради «Посилення правової спроможності територіальних громад».

ShM 2017 04 27 Viizd Sobichewo 4

«Правову спроможність територіальних громад потрібно посилювати за рахунок внутрішніх ресурсів (поглиблення договірних відносин з органами влади, включаючи об’єднані територіальні громади, сприяння прийняттю цільових програм із виділенням коштів для БПД), проведення правопросвітницьких заходів, розширення доступу територіальних громад до БПД (залучення параюристів, створення дистанційних пунктів, проведення виїзних прийомів), розширення точок доступу до правової допомоги (на базі сільрад, бібліотек, шкіл, лікарень тощо) – наголосила Ольга Правосуд.

Віктор Долиняк акцентував увагу, що посилення правової спроможності дає багато переваг.

«Завдяки підвищенню правової обізнаності люди зможуть безпосередньо використовувати правові й адміністративні процеси, завдяки активізації громадянськості можна зменшити корупцію, більші можливості для захисту своїх прав можуть отримати соціально-незахищені верстви населення і що найголовніше, це дає більше гарантій для розвитку майбутнього України як стабільної демократичної держави» – зазначив голова Шосткинської районної ради.

Цього ж дня, з метою інформування населення про можливості, які надає система безоплатної правової допомоги, проведено інформаційну зустріч з педагогічним колективом та директором Собичівського НВК “Загальноосвітня школа І-ІІ ст. – ДНЗ” Оленою Тидякіною. Працівники центру розповіли присутнім про діяльність Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, порядок надання безоплатної правової допомоги, інформацію про категорії осіб, яким надається безоплатна вторинна правова допомога, порядок звернення громадян, а також місцезнаходження центру, графік роботи та засоби зв’язку.

 

Завершальним етапом поїздки стало вуличне інформування територіальної громади.