назад

Питання виплати щомісячної адресної допомоги вимушеним переселенцям вирішено в досудовий спосіб

 dopomoga VPO 2MC 1Досудове врегулювання даного питання стало можливим завдяки спільній меті допомогти вимушеним переселенцям, які опинились в складних умовах, партнерським відносинам та професійному підходу фахівців Другого одеського місцевого центру та Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради.

           Працівники Другого одеського місцевого центру з надання БВПД продовжують забезпечувати доступ внутрішньо переміщених осіб до безоплатної правової допомоги.Нагадуємо, що внутрішньо переміщені особи з Луганської та Донецької областей, що приїхали на Одещину у 2014 році та розмістилися в ДП “Клінічний санаторій ім. Пирогова”, 01.10.2016 вимушені були покинути санаторій та змінити місце свого тимчасового проживання. Дехто прийняв рішення повернутися на рідну землю, хтось залишився на узбережжі, але існують й такі, які в силу своїх фізичних можливостей не в змозі повернутися додому та почати колишнє життя.Так, частина вимушених переселенців в Одесі переїхали до Одеського гернантричного будинку-інтернату, після чого їм не виплачувалась гарантована державою щомісячна адресна допомога для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.24 вересня 2016 року заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Наталя Мітрофанова та в.о. начальника відділу правопросвітництва та взаємодії с суб’єктами надання БВПД Алла Перетятко здійснили виїзний прийом внутрішньо переміщених осіб за місцем їх нового компактного проживання у Одеський гернантричний будинок-інтернат.

dopomoga VPO 2MC 2


Зі слів заявників, які відтепер є новими мешканцями будинку-інтернату, умови перебування в закладі є досить непоганими. В інтернаті чисто, тепло та встановлено

чотирьохразове харчування. Проживання в закладі сплачується за рахунок пенсії. Проте позбавлення їх щомісячної адресної допомоги ускладнює і без того скрутне становище: відсутність свого житла, будь-яких коштів на побутові потреби, ліки тощо. Більшість з заявників є особами з інвалідністю, кожен потребує особливого та систематичного лікування. Медичні препарати, які видаються постояльцям закладу, не є спеціальними та не вирішують медичної потреби кожного з них. Тобто, за їх словами, головною проблемою є відсутність коштів та незаконність (на їх думку) припинення виплати грошової допомоги.

Під час прийому фахівці центру роз’яснили заявникам положення Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505 та звернули увагу на перелік підстав припинення виплати грошової допомоги (Пункт 12 Положення), якими є:

    • подання уповноваженим представником сім’ї заяви про припинення виплати грошової допомоги;
    • надання інформації державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім’ї протягом двох місяців не працевлаштувалися за сприянням державної служби зайнятості або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції чи населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, але фактично не працюють;
    • зняття з обліку внутрішньо переміщеної особи;
    • виявлення уповноваженим органом факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги.

 

Наталя Мітрофанова на прийомі підкреслила громадянам, що адресна допомога виплачується для покриття витрат саме на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Проте, зміна місця мешкання не є підставою для припинення виплати щомісячної адресної допомоги для покриття вищевказаних витрат.

Кожен із заявників має право звернутися до суду з позовом про поновлення порушеного права.

dopomoga VPO 2MC 3

Приймаючи до уваги факт своєчасного повідомлення заявниками про зміну місця проживання уповноваженому органу, який здійснює облік внутрішньо переміщених осіб, наявність довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, потребу кожного з них в своєму, навіть орендованому житлі, фахівці Другого одеського місцевого центру провели заходи щодо поновлення виплати щомісячної адресної допомоги в досудовому порядку.

За результатами переговорів Другого одеського місцевого центру з Департаментом праці та соціальної політики Одеської міської ради виплати щомісячної адресної допомоги, гарантовані державою будуть поновлені, заборгованість буде погашена у поточному місяці.

 

 

За правовою допомогою звертайтеся до Другого одеського місцевого центру за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Телефони: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44.