назад
05.04.24

Разом з Мінветеранів спрощуємо доступ до правничих послуг ветеранам війни та членам сімей загиблих Захисників і Захисниць

Координаційний центр з надання правничої допомоги та Міністерство у справах ветеранів України оновили попередні домовленості та узгодили план спільних заходів, які допоможуть ветеранам війни та членам сімей загиблих Захисників та Захисниць своєчасно, доступно і якісно отримувати безоплатні правничі послуги. Зокрема удосконалили механізм перенаправлення клієнтів до системи БПД.

Спільний план заходів спрямований на:

  • покращення взаємодії між структурними підрозділами з питань реалізації ветеранської політики та центрами з надання БПД,
  • спрощення доступу ветеранів та членів їхніх сімей до безоплатних правничих послуг у територіальних громадах,
  • запровадження спільних консультувань,
  • залучення фахівців системи БПД у регіонах до реалізації заходів щодо запровадження інституту помічника ветерана в системі переходу від військової служби до цивільного життя,
  • створення та поширення спільних інформаційних та методичних матеріалів тощо.

«Військовослужбовці та ветерани війни – одна з найбільших категорій громадян, які звертаються по безоплатну правничу допомогу. Зазвичай юристи допомагали їм оскаржувати дії чи бездіяльність військової частини, органів влади, оформлювати чи перераховувати пенсії, інші соціальні виплати та пільги», — зазначає директор Координаційного центру з надання правничої допомоги Олександр Баранов.

Фахівці системи БПД, зокрема в Дніпропетровській, Вінницькій, Миколаївській та Рівненській областях вже долучилися до важливих ініціатив, які зокрема допомагають ветеранам війни адаптуватися у цивільному житті та вирішити їхні нагальні питання.

Так, на  Дніпропетровщині юристи залучені до проєкту «Комплексна послуга «Я — Ветеран». На базі ЦНАПів юристи надають правничу допомогу ветеранам війни та членам їхніх родин, а також долучаються до навчань адміністраторів та інших працівників ЦНАПів, відповідальних за роботу з цією категорією громадян.

У Рівненській області юристи беруть участь у проєкті «Адмінсервіс «Ветеран», який працюватиме за принципом «єдиного вікна» на базі центрів надання адміністративних послуг Рівненської області. При зверненні до «єдиного вікна» ветерани та члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України зможуть отримати усі необхідні адміністративні послуги та консультації в одному місці.

На Вінниччині та Миколаївщині фахівці системи БПД долучаються до навчання кандидатів у помічники ветеранів.  Під час занять юристи пояснюють, як забезпечити юридичний захист військовослужбовців, які повертатимуться до цивільного життя.

Погодження спільного плану дій розширить географію участі фахівців системи безоплатної правничої допомоги в реалізації важливих проєктів.

До реалізації спільного плану також залучатимуться громадські організації, які надають правничі послуги ветеранам і членам їх сімей, та Центри надання адміністративних послуг.