назад

Реформа децентралізації та правоспроможність громад

19 лютого 2018 року в приміщенні залу засідань Івано-Франківської обласної державної адміністрації заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у засіданні регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад області та підведення підсумків за 2017 рік.

2018 рік  може стати останнім роком добровільного об’єднання. Далі, за тих хто з різних причин не визначився, вирішуватиме держава, каже директор Інституту розвитку територій, експерт Центрального офісу реформ Юрій Ганущак. «Нові вибори до місцевих органів влади відбудуться на новій територіальній основі. Це 2020 рік. Відмотуємо час назад. Адже треба ще відпрацювати мінімум рік за новим устроєм. Бо це те тільки громади, це і великі райони», – зазначив він.

2

Особливу увагу при створенні ОТГ 2018 році приділятимуть якісним показникам, фінансовій та правовій спроможності ОТГ. Реформа децентралізації влади є надзвичайно складною, але і довгоочікуваною для українського суспільства. Саме завдяки їй у об’єднаних територіальних громад є можливість розвиватися, покращувати інфраструктуру, удосконалювати галузі освіти, охорони здоров’я.

3

За словами першого заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Марії Савки, для розвитку громад членами робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад Прикарпаття докладаються чимало зусиль. Зокрема, систематично проводяться тематичні семінари, тренінги, виїзні наради, ознайомчі прес-тури в ОТГ.

Участь в обговоренні перспективного плану формування територій громад області взяли заступник голови облради Сергій Басараб, голова постійної комісії облради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування Василь Мельничук, директор Івано-Франківського відокремленого підрозділу установи Центр розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, радник з питань децентралізації Івано-Франківського відокремленого підрозділу установи Центр розвитку місцевого самоврядування Максим Чопей, радник голови облдержадміністрації Валерій Крецул, представники місцевих рад, експерти з питань децентралізації, безоплатної правової допомоги.

4

З окремими представниками об’єднаних територіальних громад, учасниками засідання, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук обговорив питання співпраці, в рамках діяльності новоствореної місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Агенція розвитку об’єднаних територіальних громад Прикарпаття», головою якої обрано керівника Печеніжинської ОТГ Ігоря Довірака.

5


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)