назад

Реформи уряду для територіальних громад

Struy navchanniaВідповідно до затвердженого Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Плану надання правової допомоги на 2017 рік, 29 січня у м. Стрий працівники Стрийського місцевого центру з надання БВПД (зокрема й фахівці семи бюро правової допомоги) взяли участь у навчальних заходах, які провели для них: голова Дрогобицької організації Комітету виборців України, експерт з питань місцевого самоврядування Богдан Николаїшин та керівник Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження» Оксана Дащаківська.

Зустріч мала на меті надати фахівцям Центру інформаційні інструменти для реалізації завдань у сфері пропагування реформ Уряду щодо підвищення правової спроможності територіальних громад.

Богдан Николаїшин висвітлив тему «Відносини між органами публічної влади і територіальними громадами у процесі об`єднання територіальних громад». Він звернув увагу присутніх на правових засадах процесу формування об’єднаних територіальних громад (ОТГ), ознайомив із Перспективним планом формування спроможних територіальних громад Львівської області, затвердженим Кабінетом міністрів України, та ходом внесення змін до нього на рівні обласної державної адміністрації й обласної ради протягом 2016 року.

Struy navchan2

Також Богдан Николаїшин детально розглянув форми участі громадськості у процесі обговорення ініціативи створення ОТГ: місцеві ініціативи, громадські слухання, загальні збори громадян за місцем проживання, які можуть бути застосовані під час створення об’єднаних територіальних громад, проаналізував стан готовності громад, які перебувають у територіальній юрисдикцій Стрийського місцевого центру, до добровільного об’єднання та можливості й доцільності юридичного супроводу цього процесу місцевим центром і його бюро правової допомоги задля посилення правової спроможності територіальних громад.

Крім цього, учасники заходу виконали кілька цікавих вправ, зокрема, допомогли написати умовному сільському голові проект розпорядження про проведення громадських слухань, на яких буде розглядатися питання створення ОТГ, написали проект листа звернення до сусідньої громади з проханням розглянути ініціативу об’єднання територіальної громади.

Оксана Дащаківська розповіла присутнім про ресурси, які можна залучити для досягнення певної мети, де шукати донорів, які б профінансували реалізацію громадського проекту.

Виявляється, як відзначили учасники зустрічі, необхідні ресурси можуть бути поруч.