назад

Регіональний та Житомирський місцевий центри правової допомоги сприяють у захисті прав жінок, які стали жертвами насильства

26.04.2017 - zentrНасильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. З метою надання безоплатної правової допомоги постраждалим від конфліктів, гендерно-зумовленого насильства, 19 квітня фахівці Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели лекцію у Житомирському обласному центрі соціально-психологічної допомоги.

Центр надає безкоштовну допомогу сім’ям із дітьми, молодим особам віком від 18 до 35 років, які потрапили у складні життєві обставини, або стати жертвами насильства у сім`ї.

Під час лекції фахівці центру зосередили увагу на ознаках та видах насильства, а також куди звернутися людині, яка зазнала насильства в сім’ї.  «Насильством в сім’ї, відповідно до статті 1 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», визнаються «будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю», – відмітили фахівці Житомирського місцевого центру.

Таким чином, можна виділити наступні обов’язкові ознаки насильства в сім’ї:

  • особами, що страждають від сімейного насильства, можуть бути тільки члени сім’ї (у відповідності до п. 2 ст. 3 Сімейного Кодексу України сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, тобто цей Закон не поширюється на сусідів, осіб, що зустрічаються, але не перебувають у шлюбі тощо);
  • діяння насильника повинне бути протиправним (тобто суперечити нормам чинного законодавства);
  • діяння призвело або могло призвести до порушення прав члена сім’ї як людини та громадянина;
  • вина насильника повинна виявлятися у формі умислу, а не необережності.

За спрямованістю дій Закон виділяє чотири види насильства: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне.

«Хто сам себе береже, того й лихо оминає», – каже народна мудрість. Не треба заплющувати очі на реальні факти і вмовляти себе не зверта¬ти уваги на насильство. Якщо ви зіткнулися з першими (ще «легкими») проявами насильства, подумайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей – уявіть най-гірший розвиток подій та подумайте про ваші дії в таких неприємних ситуаціях», – підсумували фахівці центру правової допомоги.

11 квітня ГО «Жіночий інформаційно-консультативний центр» та Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області уклали Угоду про співпрацю. Документ підписали Голова правління ГО Ірина Бабенко та директор Регіонального центру Олександр Гербеда.

Під час підписання Угоди Сторони зазначили, що прагнуть створити належні умови для забезпечення прав і свобод людини, зокрема у сфері доступу до безоплатної правової допомоги в частині гарантій держави щодо захисту прав громадян, надання безоплатної первинної правової допомоги постраждалим від конфліктів, гендерно-зумовленого насильства, зокрема, сексуального.

У рамках співпраці домовилися про організацію спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості осіб, які постраждали від конфліктів, гендерно-зумовленого насильства (в тому числі сексуального) та працівників системи надання безоплатної правової допомоги шляхом проведення конференцій, семінарів, круглих столів, зустрічей.

Найближчим часом запланували відкриття мобільного консультаційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги для жінок, які стали жертвами насильства в сім`ї на базі ГО «Жіночий інформаційно-консультативний центр» у смт. Озерне.

Також домовились про вироблення спільних механізмів співпраці щодо обміну інформацією, зміст якої може становити спільний інтерес для громадян,  які звертаються за безоплатною правовою допомогою до ГО «Жіночий інформаційно-консультативний центр» та до центрів правової допомоги.

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області знаходиться за адресою: м. Житомир, майдан Соборний, 1, каб. 101.

Житомирський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Гагаріна, 47, тел.: (0412) 43-15-89

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103