назад
04.11.19

Регіональний центр інформує освітян області

З метою ознайомлення педагогічних працівників Сумщини про свої права, можливість їх захищати, скориставшись системою безоплатної правової допомоги, форми співпраці фахівців системи БВПД з навчальними закладами Сумщини слухачів Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на черговій зустрічі 04 листопада інформувала Наталія Поставська, заступник начальника відділу комунікацій та правопросвітництва. Серед присутніх (більше 180 осіб) були: вчителі української мови та літератури, німецької мови, математики, історії, біології, початкових класів, вихователі шкіл-інтернатів, керівники гуртків.
Розпочалася чергова зустріч з ознайомлення педагогічних працівників з проєктом Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!». Педагоги дізналися про сайт, де можна самостійно отримати інформацію щодо напрямків –

  • «Стоп насильство»,
  • «Відповідальне батьківство»,
  • «Чужих дітей не буває»,
  • «Чесна платіжка»,
  • «СтопБулінг»,
  • «Виїзд із дитиною за кордон».

Здійснено коротке інформування за кожним з вищезазначених напрямків.
Більш детально було розглянуто питання протидії домашньому насильству, а саме щодо застосування спеціальних заходів: термінового заборонного припису стосовно кривдника та обмежувального припису стосовно кривдника (термін дії, де отримати, до кого звернутися).
Звернуто увагу на доцільність розміщення у шкільних інформаційних куточках для батьків плакатів за правовою тематикою: «Відповідальним батькам – урядова підтримка», «Поїхати з дитиною за кордон – легко!», «Зупинимо домашнє насильство», «Зупинимо булінг разом».
Приділено увагу актуальним темам, що розглядають юристи системи БВПД у навчальних закладах: «ID – карта вперше», «Права дитини», «Конвенція ООН з прав дітей», «Адміністративна та кримінальна відповідальність» тощо.
Інформовано про правові можливості щодо отримання відповіді на правові питання, скориставшись Єдиним номером безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103; звернувшись до найближчого місцевого центру з надання БВПД або бюро правової допомоги (на Сумщині діє 4 місцевих центрів: Конотопський, Охтирський, Сумський, Шосткинський та 14 бюро правової допомоги); отримати правову допомогу у дистанційному пункті доступу, адреси та графіки роботи розміщено на офіційному веб-сайті Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, переглянути інформацію з певного питання в довідково-інформаційній платформі правових консультацій (www.wiki.legalaid.gov.ua), що запрацювала у відкритому доступі з грудня 2018 року. Кожен користувач цим Інтернет-ресурсом може ознайомитися із правовими консультаціями з різних галузей права з посиланням на нормативні акти, зразками процесуальних документів, прикладами судових рішень.
Зазначено про зміни у чинному законодавстві щодо кількості надання безоплатної вторинної правової допомоги допомоги протягом календарного року – не більше 6-ти раз.

Графіки виїзних прийомів у рамках проєкту «Я маю право!», роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу, оприлюднено на веб-сайті Регіонального центру.
Підвищується юридична грамотність населення Сумщини не тільки через проведення різноманітних правопросвітницьких заходів для різновікової аудиторії, а й через різні форми співпраці юристів системи безоплатної правової допомоги з цільовими категоріями населення.

У приймальній Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти кожен відвідувач може детально ознайомитися з рядом буклетів із правової тематики, у тому числі за проєктом «Я МАЮ ПРАВО!».
На завершенні учасникам заходу повідомлено про Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103, інформовано про місцезнаходження Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та Сумського місцевого центру з надання БВПД та поширено інформаційні буклети «Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати?», «Бюро правової допомоги: ваш юридичний провідник», адреси місцевих центрів та бюро правової допомоги, буклети за проєктом «Я МАЮ ПРАВО!» «Як протидіяти домашньому насильству?», «Поїхати з дитиною за кордон – легко», «Отримуй аліменти», плакати «Податкова знижка на навчання» тощо.