назад

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області консультує

Пільги, на які мають право багатодітні сім’ї

foto konsultОсновний закон України визначає людину найвищою соціальною цінністю, держава підтримує морально і матеріально материнство та дитинство. Охорона здоров’я дітей, забезпечення їхнього права на освіту, соціальний захист та всебічний розвиток в Україні та демократичному світі є стратегічним загальнонаціональним пріоритетом, а забезпечення найкращих інтересів дитини є основою державної політики у сфері охорони дитинства.

Тож з’ясуємо, що являє собою сім’я, де виховується багато діточок, і якою є державна підтримка багатодітних сімей в Україні.

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства», багатодітною вважається сім’я, що складається з батьків (або одного з батьків) і трьох та більше дітей.

Важливо зазначити, що крім усіх видів допомоги на дітей, які передбачені Законом «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», а також допомоги, що визначена малозабезпеченим родинам згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», законодавство передбачає спеціальні пільги для багатодітних родин.

Багатодітні сім’ї мають право на наступні пільги (ч. 3 ст. 13 закону «Про охорону дитинства»):

1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб.Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю;

3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Крім цього, дітям із багатодітних сімей надається право на безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів.

Слід зазначити, що наведені вище пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (2240 грн. у 2017 році).

Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива надаються багатодітним сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Закону України «Про охорону дитинства» дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

► щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

► першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

► безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

► безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України “Про оздоровлення та відпочинок дітей” (за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб та інших джерел).

Діти з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років із таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності усіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше (згідно ч.10 ст.19 закону «Про охорону дитинства»).

Також окремі види пільг передбачені й іншими законами, зокрема:

• жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15-ти років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину ; одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів. Ця відпустка надається понад щорічні відпустки і переноситься на інший період або продовжується у порядку, визначеному Кодексом законів про працю;

• відповідно до п. 169.1.2 cт. 169 Податкового кодексу, платники податку, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років, мають право на податкову соціальну пільгу в розмірі 100% суми пільги (800 грн. на місяць в 2017 р.) на кожну таку дитину.

Батькам і дітям з багатодітних сімей безоплатно видаються відповідні посвідчення структурними підрозділами районних держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних рад, відповідно до місця реєстрації, протягом десяти робочих днів після подання документів.

За детальною інформацією з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь до Самбірського місцевого центру з надання БВПД за адресою: вул. Мазепи, 13, м. Самбір, Львівська обл., тел. (03236) 6-06-54, а також у самостійні відділи:

Рудківське бюро правової допомоги: м. Рудки, пл. Відродження, 23, тел. (067)883 5030;

Мостиське бюро правової допомоги: м. Мостиська, вул. Галицька, 7, тел. (0234) 4-10-51;

Старосамбірське бюро правової допомоги: м. Старий Самбір, вул. Л. Галицького,114, тел. (068)629 2960;

Турківське бюро правової допомоги: м. Турка, майдан Шевченка, 26-б, тел. (0269) 3-11-71.