назад
27.01.17

Порядок скасування судового наказу в цивільній справі

111До Петрівського бюро правової допомоги звернулася громадянка Н. з проханням надати правову консультацію щодо порядку скасування судового наказу по стягненню заборгованості за житлово-комунальні послуги.
Консультує Юрій Турбаєвський, заступник начальника Петрівського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання БВПД.
Відповідно до статті 105 Цивільного процесуального кодексу України, особа має право протягом десяти днів з дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.
Частиною третьою статті 105 Цивільного процесуального кодексу України передбачено зміст заяви про скасування судового наказу:
  • найменування суду, в який подається заява;
  •  ім’я (найменування) стягувача та боржника, а також ім’я (найменування) представника боржника, якщо заява подається представником, їхнє місце проживання або місце знаходження;
  •  наказ, що оспорюється;
  • посилання на обставини, які свідчать про повну або часткову необґрунтованість вимог стягувача;
  • посилання на докази, якими боржник обґрунтовує свої заперечення проти вимог стягувача;
  • перелік документів, що додаються до заяви.
Також, згідно з пунктом 2 частини дев’ятої статті 1051 Цивільного процесуального кодексу України, змінений судовий наказ щодо якого суд прийняв ухвалу про залишення заяви про його скасування без задоволення, можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, встановленому цим Кодексом. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.
За отриманням консультації з правових питань можна звернутися до Петрівського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:
смт Петрове, вул. Центральна, 21,
тел: (05237) 9-60-43.
Графік роботи: понеділок-п’ятниця з 8:00 до 17:00 год.
До Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою:
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18.
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.