назад
26.11.21

«Річ у тім 2.0» – у столиці відкрили експозицію, присвячену проблемі домашнього насильства

Стартувала Всесвітня акція «16 днів проти насильства», яка триватиме до 10 грудня. В цей час фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги проводять інформаційну кампанію задля підвищення обізнаності населення з питань попередження домашнього насильства та формування нульової толерантності до насильства за ознаками статі. Починаючи інформування про механізми захисту від домашнього насильства у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок представники системи БПД взяли участь у презентації інформаційної кампанії «Річ у тім 2.0».

«Річ у тім» – уже традиційна виставка, яка проводиться за ініціативи МВС під патронатом Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України за участі першої леді Олени Зеленської та за підтримки міжнародних партнерів.  Експозиція привертає увагу до жахливого явища як насильство та має на меті зробити його неприйнятним для суспільства.

Під час презентації інформаційної компанії, що відбулася у столиці на Спортивній площі, перша леді Олена Зеленська зазначила, що насильство це зло у всьому світі, для нього немає кордонів, рас чи національностей. І, зважаючи на те, що воно боїться розголосу, перша леді закликала свідків таких злочинів не залишатися осторонь, а  постраждалих від домашнього насильства не соромитися і не мовчати, просити захисту і знати, що їм допоможуть.

Відкриваючи виставку організатори продемонстрували 16 відеороликів за участю відомих українців, які озвучили історії людей, які постраждали від домашнього насильства. Зокрема, і на самій виставці  представлено 16 предметів, які мали місце в реальних подіях, пов’язаних   з домашнім насильством. Ці речі супроводжують нас у повсякденному житті проте у когось викликають жах і біль, нагадуючи про моторошні історії, що відбувалися за зачиненими дверима. Відсканувавши QR-коди біля експонатів, можна почути ці життєві історії жінок, дітей та чоловіків.

Долучившись до масштабної інформаційної кампанії, система безоплатної правової допомоги  представила свою тематичну локацію, де фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги консультували киян, які зверталися з правовими питаннями та розповідали представникам міністерств та міжнародних організацій про систему БПД та проекти, які вона реалізовує, зазначаючи, що починаючи з 2018 року особи, що постраждали від домашнього насильства та від насильства за ознакою статі мають право на всі види правових послуг, що визначені законом «Про безоплатну правову допомогу».

Ми хочемо допомогти кожному, постраждалому від домашнього насильства, захистити їх права та докладаємо максимум зусиль, щоб кривдник був покараний. Саме тому ми долучилися до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», щоб солідаризуватися з українським суспільством у прагненні сформувати нульову толерантність до цього ганебного явища, – головний юрист Правобережного київського бюро правової допомоги № 2 Андрій Мірошник.

Крім цього, спеціалісти взяли участь у флешмобі «Проти насильсва», під час якого всі учасники підняли догори оранжеві паперові долоньки, формуючи помаранчеву площу.

Кияни та гості столиці можуть побачити презентовану експозицію до 10 грудня у приміщенні торгового центру Gulliver, а фахівці системи БПД продовжать свою правозахисну та правопросвітницьку місію, допомагаючи українцям та розповідаючи їм про правові інструменти захисту своїх прав, зокрема і про механізми захисту від домашніх кривдників.