назад

Річниця роботи першого відкритого в Україні бюро правової допомоги: досягнення, сьогодення та перспективи

IMG 6065Саме під такою назвою 17 серпня в Млинові відбувся круглий стіл з нагоди першої річниці діяльності Млинівського бюро правової допомоги. Нагадаємо, рік тому Міністр юстиції Павло Петренко відкрив там перше в Україні бюро правової допомоги

Участь у круглому столі взяли працівники системи БВПД Рівненщини на чолі з директором РЦ з надання БВПД у Рівненській області Василем Овдіюком, представники органів місцевого самоврядування, судових та правоохоронних органів, юридичної спільноти, громадських організацій та адвокати, які надають БВПД.

Млинівське бюро правової допомоги з дня його створення очолює учасник АТО Віталій Синицький, який має значний досвід юридичної роботи. В своєму виступі він висвітлив питання забезпечення безоплатною правовою допомогою громадян, які проживають на території Млинівського та Демидівського районів, зупинився на проблемах та перспективах розвитку. 

2

Секретар Млинівської селищної ради ОТГ Олександр Міщанюк та заступник Демидівської районної ради Віталій Конський дали високу оцінку діяльності бюро правової допомоги. Вони також зазначили, що взаємодія та співпраця установ, органів місцевого самоврядування та інших державних органів з Млинівським бюро правової допомоги є дуже важливою, адже жителі районів завжди можуть отримати кваліфіковані юридичні консультації та роз’яснення, а також захистити свої права у суді.

3

Окрім того, присутні адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу: Андрій Лейковський, Юрій Ляшук, Валентин Мервінський та Петро Панчина розповіли про свою співпрацю з Млинівським бюро, завдяки якій вони захищають права вразливих верств населення та висловили своє бачення розвитку системи безоплатної вторинної правової допомоги.

4

5

В своїх виступах директор РЦ Василь Овдіюк та Рівненського МЦ Алла Негрей подякували всім присутнім за активну співпрацю та довели до їх відома останні нормативні акти, які регулюють діяльність системи БВПД та її взаємодію з адвокатами та закцентували увагу всіх учасників круглого столу на необхідності проведення активної правороз’яснювальної кампанії щодо недопущення рейдерського захвату земель.

9

Після завершення круглого столу, директори Регіонального та Рівненського місцевого центрів спільно з представниками органів місцевої влади та адвокатами провели особистий прийом громадян. Найбільш актуальними для місцевих жителів є питання спадкового, сімейного та земельного права. Так голова ГО «Млинівська районна спілка воїнів – учасників бойових дій та АТО» Юрій Кірись звернувся з питання виділення земельних ділянок учасникам АТО. Присутній на прийомі державний інспектор у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель Рівненської області Олександр Набок, який також є учасником АТО, роз’яснив що розподіл земельних ділянок учасникам АТО затримується у зв’язку з прийняттям у червні поточного року постанови Кабміну, якою обмежено розмір земельних ділянок.

8


Користуючись нагодою, фахівці системи БПД провели вуличне інформування, під час якого роз’яснили громадянам їхнє право на безоплатну правову допомогу та пошири інформаційні буклети на правову тематику.

7

6

Зазначимо, що Млинівське бюро правової допомоги входить до складу Рівненського місцевого центру, який за кількістю виданих доручень про надання БВПД посідає друге місце серед усіх МЦ, а за кількістю прийнятих клієнтів – третє (статистика тут).