назад
09.08.18

Робоча група напрацювала пропозиції щодо вдосконалення роботи у сфері протидії торгівлі людьми

20180808 133847«Приблизно дві тисячі українців стали жертвами торгівлі людьми в Росії, вони зараз перебувають у СІЗО або вже відбувають покарання» – зазначила голова ГО «Фундація «Гармонізоване суспільство» Наталія Грищенко розпочинаючи робочу зустріч, що відбулася у межах проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні». Серед учасників робочої групи і батьки жертв торгівлі людьми.

 

Мова йшла про небезпечні заробітки, під час яких українці потрапляють у пастки наркодилерів у Росії, оскільки людей фактично примушують до злочинної діяльності. Так, молоді люди віком 20-35 років, спокусившись на гарний заробіток, виїхавши за кодон на роботу, стають втягненими у наркобізнес.

Як повідомила мати заробітчанина Катерина Онопрієнко, її син Євген поїхав до Росії на роботу кур’єром у інтернет-магазин. Оголошення побачив на біг-борді однієї з вулиць Черкас. По приїзді у Євгена відібрали паспорт і кошти. Потому, залякавши фізичною розправою над сім’єю, яка залишилася в Україні, злочинці примусили його займатися збутом наркотичних засобів. І це – не поодинокий випадок з українцями в Росії.

«За європейською конвенцією, будь-який засуджений на території Російської Федерації український громадянин, має право вимагати свого переведення для відбування покарання в Україні” – пояснив начальник відділу правової інформації та консультацій Першого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Павло Попович та роз’яснив присутнім порядок, відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», отримання безоплатної вторинної правової допомоги особами, які відбувають покарання.

Під час заходу учасники робочої зустрічі обговорили ініціативи в законодавстві щодо підвищення якості державної допомоги жертвам торгівлі людьми в Україні, кроки щодо покращення координації зусиль допомоги жертвам торгівлі людьми, напрацювали пропозиції щодо вдосконалення роботи у сфері протидії торгівлі людьми та можливі зміни до проекту Закону «Про пенітенціарну систему».

Нагадуємо про те, що отримати консультацію або допомогу з будь-якого цивільного або адміністративного питання, а також звернутися по представництво у суді можна по буднях з 9:00 до 18:00 без обідньої перерви в одному з чотирьох київських місцевих центрів:

Перший київський місцевий центр

Адреса: бул. Верховної Ради, 33/1 
Телефон: 292-53-65 
Електронна адреса:    
  kyiv1.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Другий київський місцевий центр

Адреса: пр-т Науки, 24/2
Телефон: 068-486-61-33
Електронна адреса:    
  kyiv2.kyiv@legalaid.kiev.ua

       

Третій київський місцевий центр

Адреса: вул. Сімферопольська, 5/1 
Телефон: 566-01-19 
Електронна адреса:    
  kyiv3.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Четвертий київський місцевий центр

Адреса: вул. Кривоноса, 2А, 9 поверх, каб. 900 
Телефон: 593-97-60 
Електронна адреса:    
  kyiv4.kyiv@legalaid.kiev.ua

За єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 (800) 213 103 завжди можна отримати інформацію щодо того, хто має право на безоплатну правову допомогу, можливості та порядку її отримання, актуальні адреси центрів та бюро правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).