назад

Робоча нарада щодо документування воєнних злочинів

27 квітня 2022 року Регіональним центром з надання БВПД у Черкаській області проведено робочу нараду з Черкаською обласною прокуратурою з питань узгодження спільного алгоритму дій та співпраці щодо збору відомостей від осіб, які були очевидцями або потерпілими від воєнних злочинів на території України.
Участь у нараді взяли заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Тетяна Ломіногіна, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Світлана Заруба, її заступник Марина Оверченко, начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Черкаської обласної прокуратури Валентина Колчіна.
На сьогодні офісом Генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом організації представниками влади та збройних сил рф широкомасштабного збройного вторгнення 24.02.2022 на територію України та нанесення ракетно-бомбових ударів за ознаками злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України.
У зазначеному провадженні збираються та систематизуються докази агресивної війни проти України, порушення її територіальної цілісності, вчинення воєнних злочинів тощо.
Процес документування такого масиву злочинів, який продовжує щодня зростати, потребує значного людського ресурсу.
Під час заходу, з метою акумулювання зусиль з Черкаською обласною прокуратурою, детально обговорено шляхи співпраці центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги щодо фіксації воєнних злочинів, а також злочинів проти людяності, заподіяних унаслідок повномасштабного воєнного вторгнення на територію нашої держави.
Звернуто увагу на важливий напрямок роботи системи БПД з правопросвітництва серед постраждалих та свідків. Для цього юристи системи організовують консультаційні пункти, проводять різноманітні роз’яснювальні заходи, розміщують інформаційні матеріали в місцях, де тимчасово мешкають переселенці.
Обговорено, як фахівці системи БПД налагоджують співпрацю із представниками територіальних громад. Інформують психологів та соціальних педагогів про важливість фіксації воєнних злочинів, свідками яких чи потерпілими є діти.
З огляду на зазначене, не оминули увагою питання можливості облаштування «зелених кімнат». Ця методика передбачає наявність двох кімнат – в одній проводиться інтерв’ювання дитини, а в іншій знаходяться спостерігачі.
Наприкінці заходу чітко окреслено механізм взаємодії системи БПД з органами прокуратури з питань документування воєнних злочинів, домовлено про проведення подальших спільних зустрічей, залучення інституцій, які здіснюють захист прав та свобод людини і громадянина.