назад

У Столиці розширюється мережа консультаційних пунктів доступу до системи безоплатної правової допомоги

Цього тижня Київські місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрили два нові консультаційні пункти доступу до системи безоплатної правової допомоги. Так, на правому березі Києва правову допомогу відтепер можна отримати щочетверга в приміщенні Управління соціального захисту населення Шевченківського району, а на лівому березі столиці – щовівторка у Центрі надання адміністративних послуг Дніпровської РДА.

Нові точки доступу до системи БПД відкрилися з огляду на підвищений попит на правову інформацію, перш за все, серед такої категорії населення як внутрішньо переміщені особи. Так, на сьогоднішній день у Києві зареєстровані більше 30 тисяч переселенців,  більшість з яких відвідує державні установи для отримання соціальної допомоги.

Внутрішньо переміщені особі мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги незалежно від майнового доходу. Тому ми вирішили створити консультаційний пункт доступу до БПД в Управлінні соціального захисту Шевченківського району, щоб кожен переселенець мав можливість в одному місці отримати, як соціальну, так і безоплатну правову допомогу, – підкреслила заступниця директора Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Маньківська.

Фахівці Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД, в свою чергу, надають правову допомогу у приміщенні Центру надання адміністративних послуг Дніпровської РДА, де більшість відвідувачів також внутрішньо переміщені особи.

Надавати необхідну правову допомогу переселенцям дуже відповідально. Потрібно уважно розібратися в усіх обставинах, що склалися в житті людини, особливо якщо вони мають вплив на вирішення саме правової проблеми. Люди, що приходять проконсультуватися,  дуже розгублені та збентежені, через що часто виникають складності у формуванні юридичного питання, тому для надання кваліфікованої  юридичної допомоги, спочатку юрист має бути психологом, а потім підключати навики юридичні, –  головний юрист відділу  безоплатної правової допомоги Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД Анна Мангер.

Спілкуючись з юристами  київських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, українці цікавилися різними аспектами реалізації своїх прав під час воєнного стану, а саме порядком отримання соціальної допомоги, окремими питаннями оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи, механізмом відшкодування шкоди, завданої внаслідок бойових дій, порядком дій щодо фіксації пошкодженого майна, а також відповідальності за нез’явлення за повісткою про виклик до військкомату.

Так, відповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення в разі незʼявлення за викликом територіального центру комплектування та соціальної підтримки для визначення призначення у воєнний час тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1700 до 3400 гривень.

Нагадуємо, що безоплатну юридичну допомогу в Управлінні соціального захисту населення Шевченківського району (проспект Перемоги, 5) можна отримати щочетверга з 10:00 до 16:00, а в Центрі надання адміністративних послуг Дніпровської РДА (вул. Харківське шосе, 18) щовівторка з 10.00 до 13.00.