назад

Робочі зустрічі, правопросвітництво та консультування внутрішніх переселенців на Великоберезнянщині

12 серпня, у рамках виїзного моніторингу Ужгородського місцевого центру з надання БВПД, директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець провів низку робочих зустрічей з керівництвом територіальних громад на Великоберезнянщині Ужгородського району, а також взяв участь у проведенні правопросвітницьких заходів, організованих фахівцями місцевого центру та бюро правової допомоги в Ставенсьій ТГ.
У Великому Березному проведено робочу зустріч з першим заступником голови Великоберезнянської ОТГ Іваном Мицьо та заступником Владиславом Пильником, під час якої йшлося про взаємодію з Ужгородським місцевим центром щодо надання безоплатної правової допомоги мешканцям громади. Окрім того В. Попадинець розповів про пріоритетні напрямки системи БПД – надання правовоі допомоги ВПО, реалізацію пілотних проєктів. Йшлося і про налагодження співпраці з метою профілактики злочинності серед неповнолітніх, у частині реалізації проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Зокрема, щодо залучення ресурсів територіальної громади з метою ефективної реалізації Програми.
У межах виїзду В.Попадинець також провів робочу зустріч з головою Ставенської ТГ, Іваном Мандриком, під час якої йшлося про налагодження співпраці задля підвищення правової обізнаності мешканців громади та захисту їхніх прав.
Фахівці Ужгородського місцевого центру та Великоберезнянського бюро правової допомоги провели правопросвітництво та консультування внутрішньо переміщених осіб в «Центрі надання соціальних послуг» Ставенської сільської ради та в с. Ужок Ставенської ТГ. У межах заходу В.Попадинець ознайомив присутніх з послугами системи БПД, зазначивши, що всі ВПО мають право на представництво інтересів за рахунок держави. Окрім того, поінформував про те, що центри та бюро системи БПД сприяють документуванню воєнних злочинів, скоєних рашистами в Україні. Саме завдяки документуванню злочинів рф можна буде отримати компенсацію за завдані збитки, визначати розмір репарації від рф та притягнути винних до кримінальної відповідальності. Переселенці не повинні боятися, що їхні свідчення можуть бути розголошеними. Вони можуть звернутися до фахівців центрів чи бюро правової допомоги, які скерують їх до представників прокуратури. Надати свідчення про злочини можна і на сайті інтернет-ресурсу https://warcrimes.gov.ua/.
До речі, у результаті інформування двоє осіб з числа вимушених переселенців виявили бажання надати свідчення про злочини рашистів.
З метою підвищення рівня правової свідомості та освіченості людей у сфері земельного законодавства, цього ж д ня, головний юрист Великоберезнянського бюро правової допомоги Юрій Балаж провів правопросвітництво на тему «Земельні відносини під час воєнного стану» та виїзне консультування у с. Ставне, Ставенської ТГ Ужгородського району в рамках реалізації Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».
У межах виїзду директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець зустрівся та поспілкувався з працівниками Перечинського та Великоберезнянського бюро правової допомоги та провів моніторинг їхньої роботи.