назад

Робота з внутрішньо переміщеними особами: досвід Прикарпаття

24 лютого – день, коли наше життя кардинально змінилось. Після нападу росії на Україну одразу прийшло розуміння, що організація роботи зазнає певних змін, а першочерговим завдання стане надання правової допомоги людям, яких війна змусила покинути свої домівки.

Робота на Прикарпатті з внутрішньо переміщеними особами в порівнянні з першими місяцями війни зазнала змін, зокрема на даний час робота з ВПО стала налагодженою, оскільки інформація про центр доступна в усіх пунктах відвідування та компактного їх проживання, фахівці впродовж декількох попередніх місяців активно працювали над тим, щоб внутрішньо переміщені особи були забезпечені інформацією про їхні права, пільги та соціальний захист в повному обсязі. Починаючи з травня місяця поточного року і по цей час працівники бюро активно долучалися і самостійно проводили зустрічі та правопросвітницькі заходи у місцях відвідування та проживання ВПО, налагоджено співпрацю з міжнародними організаціями та благодійними організаціями, які активно долучені до роботи з ВПО.

У деяких регіонах Івано-Франківської області на даний час прослідковується зменшення кількості звернень ВПО, оскільки вони або повертаються додому, або виїжджають за кордон.

Для людей, які переїхали до Прикарпаття часто складно знайти центр чи бюро правової допомоги, особливо це стосується осіб похилого віку. Для їх зручності юристи Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД, Надвірнянського БПД, Яремчанського БПД, Богородчанського БПД, Галицького БПД, Тлумацького БПД  забезпечують роботу консультаційних пунктів в місцях проживання чи реєстрування переміщених осіб, де вони можуть  одразу отримати правову допомогу. Зазвичай консультаційні пункти проходять у форматі групових консультацій, з особистим питаннями окремі особи звертались наприкінці заходу і їх консультується індивідуально.

Найпоширенішими зверненнями для отримання консультацій є питання цивільного права (визнання особи недієздатною і призначення опікуна), сімейного права (розірвання шлюбу і визначення місця проживання дитини). Також основні запитання, з якими до центру звертаються ВПО, пов’язані із затримкою у виплаті щомісячної допомоги для ВПО, трудові питання (робота за сумісництвом, можливість звільнення з попередньої роботи, реєстрації на облік у центр зайнятості), допомога на проживання, допомога від держави та міжнародних організацій, отримання компенсації за знищене майно.

Працівники безоплатної вторинної правової допомоги на Прикарпатті надають якісно правову допомогу внутрішньо переміщеним особам, зокрема до Коломийського місцевого центру з надання БВПД звернувся учасник бойових дій Сергій, який не був згідний з висновком Військово-лікарської комісії. На даний час чоловік є внутрішньо переміщеною особою.

Сергій розповів, що впродовж 2018-2022 років він неодноразово брав участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та в період здійснення зазначених заходів. І у травні його звільнено із військової служби за станом здоров’я. Свідоцтвом про хворобу встановлено, що захворювання Сергія пов’язані з проходженням військової служби.

«Мої захворювання досягли такого розвитку, що визнали мене не придатним до військової служби саме під час періоду служби у військових частинах та безпосередній участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації. Тому я вважаю, що мої захворювання пов’язані із захистом Батьківщини, а не тільки з проходженням військової служби», – зазначив Сергій.

Мар’яна Федорак, начальник відділу безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання БВПД роз’яснила, штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) Військово-лікарські комісії приймають постанови. Постанови оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв`язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця. Постанова військово-лікарських комісій регіонів може бути оскаржена у Центральній військово-лікарській комісії або у судовому порядку.

Юристка порекомендувала спершу звернутися до Центральної військово-лікарської комісії та підготувала Сергію письмове звернення для встановлення причинно-наслідкового зв’язку. Згодом він отримав відповідь на своє звернення та Постанову Військово-лікарської комісії, якої було визнано що, його захворювання пов’язано з захистом Батьківщини.

Таким чином, система БПД допомогла військовослужбовцю в досудовому порядку встановити причинно-наслідковий зв`язок його захворювання пов’язаного із захистом Батьківщини.

Довідково! Відповідно до наказу Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» постанови військово-лікарських комісій про причинний зв’язок захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв приймаються в таких формулюваннях «Захворювання, ТАК, пов’язане із захистом Батьківщини», якщо воно виникло в період служби у військових частинах та установах, що входять до складу діючої армії, або коли захворювання, яке з’явилось до цього, у період служби у військових частинах і установах, які входять до складу діючої армії, досягло такого розвитку, що обмежує придатність або призводить до непридатності (у тому числі й тимчасової) до військової служби.

З початком війни Прикарпаття стало прихистком для внутрішньо переміщених осіб, наші центри надають правову допомогу у місцях постійного проживання таких осіб.

Правопрсвітницькі заходи та консультаційні пункти проводяться у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Долинської міської ради», де наразі перебувають близько 6 осіб, а на наступні тижні прибудуть ще 15 осіб з Луганської області. Також фахівці центру відвідують ДНЗ «Золотий ключик» у місті Калуш, де наразі проживає близько 20 ВПО. Продовжують працювати пункти доступу для консультування ВПО в Бурштинському енергетичному фаховому та торговельно-економічному фаховому коледжах, де також проживають внутрішньо переміщенні особи. Правопросвітницька робота з цією категорією осіб набуває все нових форматів. На Коломийщині та Косівщині провели низку заходів, де розповіли внутрішньо переміщеним особам про компенсацію за пошкодження або знищення нерухомого майна внаслідок війни. Заходи відбувають спільно з органами державної влади, з представниками військової адміністрації Калуської районної державної адміністрації, Калуської міської ради, Долинської, Рогатинської, Болехівської міських рад, за підтримки благодійних та громадських організацій. Такі формати є ефективнішими, оскільки організація таких заходів є вищою та ефективнішою, так люди отримують відповіді на усі запитання що стосуються їхнього забезпечення, проживання, працевлаштування, виготовлення чи поновлення втрачених документів та відразу ж отримують інформацію про захист своїх законних прав та інтересів.

Основними партнерами є органи місцевої влади, які активно здійснюють перенаправлення ВПО до центру за отриманням правової допомоги. Також до таких партнерів відносяться Благодійна організація «Крила підтримки», громадська організація «Крила підтримки», центр підтримки «Я Маріуполь», представники ООН (ЮНСЕФ) та ін.

Юристи Коломийського місцевого центру з надання БВПД спільно з партнерами з філій Івано-Франківського обласного центру зайнятості проводять заходи та організовують консультування для внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості та  потребують правової допомоги.

Також Івано-Франківський місцевий центр з надання БВПД активно співпрацює з рядом громадських організацій, які опікуються ВПО. За підтримки деяких з них функціонують шелтери (прихистки в  яких проживають переміщені особи), деякі спеціалізуються на наданні гуманітарної допомог. На їх базі поширюється інформаційна продукція, проводиться правопросвітницькі заходи та забезпечується робота консультаційних пунктів.  З організаціями, які надають гуманітарну допомогу працюється у форматі перенаправлення. Вони скеровують до місцевого центру осіб, які потребують правової допомоги та підказують переміщеним особам, які звертаються чи присутні на правопросвітницькому заході, де можна отримати гуманітарну допомогу.