назад

Роль жінок і гендерної політики у врегулюванні збройного конфлікту в Україні.

middle d3bd4af35ee119e843bef2f3bace04ad21 та 22 вересня директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин взяв участь 3-му семінарі перспективних досліджень НАТО «Роль жінок і гендерної політики у врегулюванні збройного конфлікту в Україні. Впровадження Резолюції Ради Безпеки ООН № 1325 «Жінки. Мир. Безпека» і пов’язаних Резолюцій».

На сесіях розглядалися питання

  • Різний вплив збройного конфлікту в Україні на чоловіків та жінок: застосовуючи гендерну перспективу. 
    У рамках цієї сесії надавалася інформація про проблематику “Жінки. Мир. Безпека” та розглядатиметься ситуація з безпекою в Україні через призму гендерної політики. Був зроблено огляд Резолюції Ради Безпеки ООН №1325 і пов’язаних з нею Резолюцій із врахуванням збройного конфлікту в Україні та з особливою увагою до Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства оборони України, як головних рушіїв з поширення ідей цієї Резолюції. Доповідачі представили початкові дані щодо впливу збройного конфлікту на жінок та дівчат в Україні та наявні інституційні механізми для забезпечення їхнього захисту. Була надана база для обговорення в рамках подальших сесій та оцінити досягнуті кроки. 
  • Впровадження Резолюції Ради Безпеки ООН № 1325 та пов’язаних Резолюцій в Україні: огляд розробленого Національного плану дій «Жінки, мир, безпека» на період до 2019 року. 
    Визнаючи, що Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» та пов’язані з нею Резолюції передбачають поліпшення стратегій, спрямованих на попередження насильства проти жінок та дівчат у збройному конфлікті, на ширшу участь жінок у попередженні конфлікту, управлінні в кризовій ситуації, розв’язанні кризи та миротворчих зусиллях. Учасники/ці сесії детальніше розглянули, які заходи вже запроваджені в Україні, а які ще треба розробити заходи, щоби створити фундамент для впровадження Національного плану дій в Україні. 

  • Жінки як агенти змін: посилення участі жінок у прийнятті рішень та вм роботі з питаннями безпеки в Україні. 
    На цій сесії розглядалося важливість участі жінок в громадському житті та жіночого лідерства на всіх рівнях. Її учасниці та учасники аналізували шляхи просування жіночого лідерства в політиці, правоохоронних та військових структурах. З’ясовували, як Національний план дій з впровадження Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 та пов’язаних Резолюцій може сприяти цьому процесу.

Участь у семінарі брали Майкл гол, старший радник з проектів і стратегій, сектор нових проблем у сфері безпеки, НАТО, Брюссель; Ніколетта Піроцці, старший науковий співробітник, Інститут міжнарожних справ, Рим; Лілія Гонюкова, членкиня правління, Цент р «Розвиток демократії»; Лорі Малві, виконавча директорка центру народної дипломатії «Спілкування світу», Державний університет штату Пенсільванія, США; Хезус Хіль Руїз, Голова Міжнародного об’єднаного штабу (IMS), офіс гендерного радника, НАТО, Брюссель; Шота Шермадіні, старший спеціаліст відділу людських стосунків та член Гендерної моніторингової команди Міністерства оборони, “Приклад Грузії”; Хезус Хіль Руїз, колишній гендерний радник Міжнародного об’єднаного штабу НАТО, “Приклад Іспанії” та ряд інших зарубіжних та вітчизняних експертів.