назад

Роз’яснення положень Конвенції ООН про права дитини у Лебедині

OkM 171206 416 грудня у Лебединській ЗОШ №6 серед учнів 9-10 класів проведено інформування на тему: “Конвенція ООН про права дитини” начальником Лебединського бюро правової допомоги Сергієм Івановим.

Захід проведено з метою закріплення прав дітей на особливе піклування та допомогу з боку держави і суспільства, виховувати в учнів повагу до прав. Під час  інформування йшлося про Конвенцію ООН про права дитини, перелік документів, що захищають права дитини та закладів куди можна звернутися за захистом своїх прав.

OkM 171206 42 OkM 171206 43

Відповідно до ст. 1 Конвенції ООН про права дитини «дитиною» є кожна людська істота, яка не досягла 18-річного віку. «Особливе значення надається захисту прав дітей як частини населення, що внаслідок своєї вразливості, фізичної і розумової незрілості потребує особливої охорони і піклування з боку батьків і суспільства», – зауважив Сергій Іванов. Раніше люди і гадки не мали про права дітей. До думок дітей не прислухалися, бо вважали їх незрілими і нераціональними. Дорослі мали повну владу над дітьми, а дітям нічого не залишалось, як сприймати все це як належне, бо необізнаність населення про права та обов’язки дітей, необізнаність самих дітей завжди була і є актуальною проблемою.

OkM 171206 44 OkM 171206 45

 

«Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини в перший же рік своєї незалежності. У нашій країні не існує спеціального законодавства для неповнолітніх, і їх права виділені окремими статтями Сімейного, Цивіль­ного, Кримінального та Кримінально-Процесуального кодексів України, а також регулюються окремими зако­нами, такими як закони «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю. Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Якщо Ваші права порушено, звертайтеся до Лебединсбького бюро правової допомоги:

пл. Соборна, 29; тел. (05445) 2-14-12», – розповів Сергій Іванов.