назад

«Розмір аліментів став більшим, а судова процедура простіша»,- запевнює юрист Другого одеського місцевого центру

alimenti 122 вересня 2017 року на базі Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та 25 вересня 2017 року на базі Державного навчального закладу «Одеського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості» відбувся семінар на тему: «Що потрібно знати про аліменти».

6 червня 2017 року Президент України підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання.

Спеціаліст відділу правопросвітництва Руслан Станіславів розповів слухачам про новели в законодавстві в частині аліментних зобов’язань, а саме:

  • мінімальний розмір аліментів на одну дитину збільшено та складає не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;
  • спрощено судову процедуру, відповідно до якої позивачу слід лише подати заяву про стягнення аліментів. Суд виносить рішення без судових засідань, яке одразу направляється сторонам. Таке спрощене провадження можливе лише у випадку призначення аліментів у розмірі 50% від прожиткового мінімуму;
  • батьки зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо);
  • заборгованість за аліментами нараховується з фактичного заробітку, незалежно одержано заробіток в Україні чи за кордоном.Заборгованість платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є ФОП і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток за кордоном, нараховується з середньої заробітної плати для даної місцевості;
  • аліменти – це власність дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання, має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України. Малолітня дитина (до 14 років) має право здійснювати дрібні побутові витрати. 

«Окрім стану здоров’я та матеріального становища дитини та платника аліментів, наявності у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина відтепер суд при визначенні розміру аліментів враховує наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів платника, а також доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів»,- наголосив Руслан Станіславів.

На останнє юрист додав, що окрім вже нажаль звичайного звернення з позовом до суду про стягнення аліментів, батьки можуть сплачувати аліменти на основі укладеного між ними договору.

Слухачі отримали інформаційні буклети «Аліменти по-новому», розроблені юристами Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та дізналися про новий проект Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО», метою якого є підвищення рівня правової культурі населення.

alimenti 1

alimenti 2

alimenti 3

alimenti 4

alimenti 5

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Тел.: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44.