назад

Розвиток системи надання безоплатної правової допомоги під підтримкою депутатів Запорізької області

11

18 квітня 2016 року на спільному засіданні постійних депутатських комісій з питань місцевого самоврядування та адміністративно-правового устрою та з питань законності, боротьби з корупцією, регламенту, депутатської діяльності та депутатської етики, прав людини, свободи слова та інформації Запорізької обласної ради директори Регіонального та Місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги винесли на розгляд депутатів питання розвитку системи надання безоплатної правової допомоги на території області та шляхи взаємодії центрів та місцевих громад.

Директор Регіонального центру з надання БВПД Павло Наливайко проінформував присутніх про необхідність розширення доступу громадян Запорізької області до безоплатної правової допомоги.

В умовах децентралізації та розвитку територіальних громад органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування не мають можливості у повному обсязі виконувати обов’язки по забезпеченню надання безоплатної первинної правової допомоги (згідно зі ст. 9 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу»). Ці функції можуть виконувати також спеціалізовані установи.

Аби забезпечити громадян доступними правовими послугами щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіональний центр є на зв’язку цілодобово.

Одним з важливих питань був розгляд концепції утворення та діяльності бюро правової допомоги, які будуть структурними підрозділами місцевих центрів. Як акцентував увагу депутатського корпусу  директор Регіонального центру, завдяки створенню з 1 липня 2016 року 17 таких бюро, буде досягнуто посилення правової спроможності територіальних громад, щодо забезпечення мешканців юридичною допомогою (первинна правова допомога – надання правової інформації, надання консультацій і роз’яснень з правових питань, складання скарг, заяв та інших документів правового характеру; надання допомоги в забезпеченні доступу до безоплатної вторинної правової допомоги  – представництво в суді).

Шляхи взаємодії Регіонального центру з надання БВПД з органами місцевої влади Павло Наливайко бачить у вигляді розробки та затвердження Програми розвитку надання правової допомоги на рівні області, яка б передбачала:

          надання приміщень для розміщення бюро правових послуг та проведення юридичних консультацій;

          сприяння в вирішенні питання виїзду фахівців центрів в сільські та віддалені райони області для надання правових послуг мешканцям територіальних громад;

          підтримка у виготовленні методичних, інформаційних матеріалів та буклетів з корисними відомостями – телефони, адреси центрів та бюро тощо;

          забезпечення технічною базою бібліотек населених пунктів для повноцінного використання програми «Бібліоміст», завдяки якій мешканці Запорозької області матимуть змогу отримати правову допомогу он-лайн, за місцем свого проживання.

Позитивним досвідом взаємодії щодо затвердження Програми з надання безоплатної первинної правової допомоги населенню міста Бердянська на 2016 рік поділився директор Бердянського центру Геннадій Бородатий зазначивши, що міська рада ефективно взаємодіє з ними. За рахунок коштів міського бюджету здійснюється безоплатна первинна правова допомога  та надається допомога в забезпеченні доступу до безоплатної вторинної правової допомоги через місцевий центр.

Ще одним позитивним прикладом є спільна праця Першого Запорізького місцевого центру з надання БВПД та відповідних органів місцевого самоврядування. Директор центру Ольга Бородіна зазначила, що влада Запорізького району охоче йде на зустріч. На сесії райради була затверджена Програма з надання безоплатної правової допомоги населенню Запорізького району на 2016-2017 рік при підтримці Запорізької районної ради. Завдяки додатковому фінансуванню з місцевого бюджету фахівці центру мають змогу спільно з депутатами районної та обласної рад приймати участь у громадських зустрічах, консультувати по юридичним питанням .

У результаті засідання голова постійної комісії Запорізької обласної ради з питань місцевого самоврядування та адміністративно-правового устрою Дмитро Майстро висловив зацікавленість депутатського корпусу, і запропонував підготувити проект Програми розвитку надання правової допомоги на рівні області, розрахувати обсяг фінансування та обґрунтувати витрати.

22

33