назад

Державні службовці поглибили знання про безоплатну правову допомогу

160420 01Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко квітня провела навчання для державних службовців апаратів та структурних підрозділів районних державних адміністрацій. 

Темою лекції-бесіди, включеної до розкладу професійної програми «Державне управління» стала «Стан розвитку системи безоплатної вторинної правової допомоги. Закон України «Про безоплатну правову допомогу».

Під час виступу Олена Демченко розповіла про основні положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та про забезпечення конституційного права громадян на правову допомогу.

Зокрема, вказаний Закон визначає, що право на безоплатну первинну  правову  допомогу, а саме консультації, роз’яснення законодавства тощо, мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Вторинна правова допомога включає такі види послуг: захист, представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, визначені у Законі «Про безоплатну правову допомогу». При цьому захист у кримінальних справах забезпечують Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які знаходяться в кожному обласному центрі України та місті Київ. Наданням правової допомоги у цивільних та адміністративних справах займаються місцеві центри, які із 1 липня 2015 року запрацювали по всій Україні.

160420 02

 Особливу увагу державних службовців Олена Демченко звернула на те, що з 1 липня 2016 року в Україні будуть відкриті понад 400 бюро правової допомоги, в тому числі й 14 в Сумській області, де кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати фахову безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації.

 Також зараз оголошено конкурс на заміщення вакантних посад керівників бюро. Олена Демченко закликала присутніх максимально поширити інформацію про конкурс серед знайомих у своїх районних центрах.