назад
15.07.15

Розвиток системи надання правової допомоги у кримінальному, цивільному та адміністративному судочинстві: круглий стіл у Сумах

 DSC 4089 cr15 липня 2015 року у Сумах під головуванням директора Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Андрія Вишневського пройшов круглий стіл «Розвиток системи надання правової допомоги у кримінальному, цивільному та адміністративному судочинстві».

У роботі круглого столу взяли участь: начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Свистун,  директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко, директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової області Валентина Трошечко, Голова ради адвокатів Сумської області Олександра Ковальова, Голова громадської ради при Головному територіальному управлінні юстиції у Сумській області Ігор Марченко, адвокати, які працюють у системі безоплатної правової допомоги у Сумській області.    

Із вступним словом до присутніх звернулася Олена Демченко, яка представила учасників круглого столу, та окреслила мету цього заходу.

У своєму виступі начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Свистун зазначила: «Час проведення кардинальних реформ в Україні не оминув і адвокатську спільноту. З відкриттям місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги зроблено великий крок вперед на зустріч правовому розвитку держави. Вже сьогодні ми бачимо результати двотижневої роботи цих центрів. Всі готові до невтомної роботи заради європейського майбутнього в країні».

DSC 4074 cr

Про довгу та плідну співпрацю адвокатів з Координаційним центром з надання правової допомоги, а також Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області розповіла  голова Ради адвокатів Сумської області Олександра Ковальова:«Адвокати Сумської області завжди готові до тісної співпраці з Координаційним центром. Із самого початку робота з адвокатами поставлена прозоро та відбувається у режимі постійного діалогу.  Але, на жаль, зараз в нашій державі відбувається тиск на адвокатуру з боку Уряду та громад, тому необхідно вирішити цю проблему на рівні внесення змін до законодавства у цілому».

Андрій Вишневський висловив вдячність учасникам за роботу у круглому столі, за тісну співпрацю та запевнив, що подібні скарги від адвокатів щодо тиску з боку держави в особі Міністерства юстиції України до Координаційного центру не надходили ні разу. Також директор додав, що робота системи надання безоплатної правової допомоги неможлива без якісної роботи її адвокатів, та з метою вирішення гострих питань і проблем адвокатів завжди можна звертатися до Координаційного центру.

Андрій Вишневський розповів про новий етап масштабної соціальної програми Уряду – початок надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах та відкриття по всій Україні 100 місцевих центрів з надання БВПД.

«З 1 липня розпочали своє функціонування місцеві центри у всіх регіонах країни. Зокрема, на Сумщині відкрито центри у Сумах, Конотопі, Охтирці та Шостці. Кожен з них обслуговує достатню кількість районів. Відтепер безоплатна правова допомога  надається усім категоріям осіб, які мають на неї право згідно Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, зокрема, соціально незахищеним громадянам, а саме: малозабезпеченим особам, інвалідам, дітям-сиротам, дітям позбавлених батьківського піклування, учасникам бойових дій, у тому числі учасникам АТО та ін.»Андрій Вишневський.

DSC 4115 cr

Голова громадської ради при Головному територіальному управлінні юстиції у Сумській області Ігор Марченко у своєму виступі зазначив, що «не варто забувати про звичайні сільські громади. Досить часто, люди з різних селищ не в змозі отримати кваліфіковану правову допомогу через відсутність постійного транспорту до районних центрів під час поганих погодних умов. Можливо, треба вдосконалювати та розширяти систему безоплатної правової допомоги до того рівня, щоб не тільки соціально незахищена особа могла отримати допомогу, а й кожна людина у будь – якому селі, не дивлячись на те, де воно знаходиться».

Погоджуючись із тезою Ігоря Марченка, Андрій Вишневськоий зазначив, що не усім клієнтам потрібне саме представництво інтересів у суді. Часто це різні питання юридичного характеру, що потребують консультування відповідних фахівців – юристів. Тому центри розвивають активні зв’язки із громадськими організаціями та об’єднаннями на місцевому рівні, органами адвокатського самоврядування з метою створення мережі широкого партнерства суб’єктів надання послуг безоплатної правової допомоги задля того, аби усі громадяни, які не є клієнтами центрів, але звернулися до них, були адресно направлені в профільні організації, які зможуть допомогти кожній людині у вирішенні її життєвої проблеми по суті та у правовий спосіб.

 «У тому числі, сьогодні ми шукаємо шляхів тісної співпраці з селами та селищними радами у цьому відношенні»Андрій Вишневський.

Також він повідомив, що  загалом у регіонах створено від 3-х до 9-ти центрів, з урахуванням кількості населення та транспортної інфраструктури. «У майбутньому, з урахуванням потреб громадян у регіонах, мережа центрів може бути розширена» – зазначив директор Координаційного центру.

DSC 4071 cr

DSC 4077 cr

DSC 4146 cr

Також під час свого відрядження до Сумщини директор Координаціного центру з надання правової допомоги дав інтерв’ю програмі “Відверта розмова” місцевого телеканалу “ATV”.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter