назад

Самооборона та її межі у рамках курсів самозахисту жінок

23.02.2018 Samooborona OMZ 1

23 лютого 2018 року фахівець Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Ночовний узяв участь у проекті «Курси з самозахисту жінок» у рамках Всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «Відповідальність починається з мене», що організований комунальною установою «Обласний молодіжний центр» Полтавської обласної ради і проводиться спільно з ГО «Центр спеціальної підготовки «Скіф»», Головним управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій у Полтавській області та Першим полтавським місцевим центром з надання БВПД.

Зважаючи на невтішну статистику вчинення побутового та домашнього насильства, проект має за мету згуртувати жінок, навчити їх протидіяти різним проявам насильства, підготувати учасниць оперативно реагувати у небезпечній для здоров’я і життя ситуації та моделювати правильні реакції під час можливого нападу; заходи в контексті проекту передбачають підвищення впевненості жінок у собі, подолання внутрішніх бар’єрів та страхів, окреслення правомірних дій у межах закону.

У рамках «Курсів з самозахисту жінок» працівник місцевого центру прочитав лекцію на тему «Самооборона та її межі» і розповів про те, як захистити своє життя правильно, щоб не перетворитися з жертви на злодія.

«Майже кожен хоча б раз у своєму житті може опинитися у ситуації, коли має захищати себе або когось від фізичного насильства з боку іншої особи, тобто перебувати у стані необхідної оборони», – зазначив Юрій Ночовний.23.02.2018 Samooborona OMZ 2

Слухачі отримали інформацію про поняття необхідної оборони, гарантованого державою права на таку оборону, підстави застосування та її обов’язкові елементи. Крім того, було розглянуто випадки перевищення меж необхідної оборони та відповідальність за наслідки надмірного використання сили, а також ситуації, що виключають кримінальну відповідальність.

«З одного боку закон наділяє особу правом захищати своє життя, а з іншого – забороняє свавільно позбавляти життя іншої особи. Тому захищаючи себе або інших осіб від суспільно небезпечного посягання, важливо враховувати межі необхідної оборони, щоб з потерпілого не перетворитися на нападника», – підсумовував Юрій Ночовний.

Нагадаємо, більш детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати уПершому полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомогиза адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2 з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номеромсистеми безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 звінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).