назад
25.01.23

Сеанс діалогу: говорили про підсумки воєнного року системи БПД Сумщини

Минулий рік змінив життя кожного українця та створив нові реалії. У рамках нових викликів система БПД Сумщини повністю змушена була перейти на рейки нового буття. У приміщенні Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області відбулося публічне звітування директорки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олени Демченко для партнерів та представників ЗМІ.

За підсумками 2022 року очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області поінформувала про результати роботи системи БПД Сумщини.

У Сумській області система безоплатної правової допомоги Сумщини складається з Регіонального центру, чотирьох місцевих центрів з надання БВПД та 18 секторів бюро правової допомоги.За словами директорки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області: “розгалужена структура дає можливість отримати правові послуги у найвіддаленіших куточках області. З початком повномасштабного вторгнення система БПД області не припинила свою роботу ні на день і продовжувала консультувати громадян. Спочатку у дистанційному режимі, а потім у звичному”.

Лише з початку року до фахівців системи БПД області надійшло 28372 звернень громадян, з них працівниками місцевих центрів та секторами бюро правової допомоги надано роз’яснень та консультацій – 26119, а звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги прийнято 2253.

Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області видано 2488 доручень адвокатам для надання БВПД за 2022 рік. Закрито проваджень, видано виправдовувальних вироків та звільнено від кримінальної відповідальності за 2022 рік – 58.
У 2022 році Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області видано 2488 доручень адвокатам для надання БВПД. У тому числі:

  • закрито проваджень, видано виправдовувальних вироків та звільнено від кримінальної відповідальності – 58;
  • зменшено обсяг обвинувачень та перекваліфікації злочинів – 22;
  • застосовано статтю 75 Кримінального кодексу України (звільнено від відбування покарання з випробуванням) та призначено альтернативне покарання (ст.69) – 264;
  • призначено мінімальне покарання – 257 особам.

Під час звіту очільниця проінформувала присутніх про проєкти реалізацію та координацію яких здійснює Регіональний центр.
Значну увагу фахівці Регіонального центру, місцевих центрів та секторів бюро правової допомоги області приділяють підвищенню рівня правової обізнаності громадян. З цією метою проводиться правопросвітницька робота з різною цільовою аудиторією: починаючи від дошкільнят, закінчуючи особами похилого віку. Різноманітний формат заходів дозволяє максимально цікаво та ефективно донести правову інформацію до слухачів.

“Намагаючись бути максимально ближчими до громадян фахівці системи БПД Сумщини консультують їх у приміщеннях органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, місцях тимчасового прихистку внутрішньо переміщених осіб, місцях дислокації військовослужбовців”, – зазначила директорка Регіонального центру Олена Демченко .

По завершення зустрічі учасники заходу мали змогу отримати відповіді, а партнери системи БПД Сумщини висловили подальші побажання щодо співпраці.