назад
18.02.19

Що потрібно робити при ДТП?

dtp1

Дорожньо-транспортна пригода – це завжди стрес для водія, яким би досвідченим він не був. Особливо така прикрість шокує тих, хто потрапив у ДТП вперше. У такій ситуації дуже важливо знати свої права та контролювати хід подій. Фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Марина Кобернюк підготувала розяснення про те, як діяти, якщо Ви потрапили у ДТП.

Крок 1. Перевірте, чи є постраждалі

У жодному випадку не тікайте з місця події – це лише погіршить ситуацію, стане обтяжуючою обставиною. Якщо в результаті аварії є потерпілі необхідно викликати швидку (103).

Крок 2. Попередьте інших про ДТП

Заглушіть двигун авто, увімкніть аварійний сигнал, встановіть знак аварійної зупинки. Не рухайте транспортний засіб (засоби – якщо учасників ДТП кілька) – він має залишатись на тому ж місці, де сталась аварія. Це полегшить роботу по з’ясуванню обставин і причин ДТП.

Зателефонуйте рідним або друзям, щоб вони приїхали до вас. Це буде психологічна підтримка, а також ваш свідок у справі детального опису усіх обставин пригоди. «Ваша» людина може навіть фіксувати весь процес оформлення ДТП на відео (на телефон, наприклад).

Крок 3. Викличте поліцію

За номером 102 можна безкоштовно подзвонити черговому поліції з мобільного. Потрібно повідомити про ДТП, вказати місце аварії. Зауважте, що в залежності від того, де саме трапилась пригода, поліція може дістатися до місця за час від 15 до 60 хвилин (або навіть більше, наприклад, якщо це ділянка дороги далеко від населених пунктів).

Якщо в результаті аварії зазнали ушкоджень тільки транспортні засоби — ДТП оформлює патрульна поліція. Якщо є постраждалі люди – викликається слідчо-оперативна група.

Проконтролюйте процес складання поліцейськими схеми ДТП та яким чином вони описали пошкодження автомобілів. Максимальна кiлькiсть iнформацiї надасть можливiсть отримати максимальну компенсацію.

Уважно перечитайте складені поліцейськими документи, внесіть до них свої зауваження чи доповнення та переконайтеся, що їх записали, лише після цього підписуйте.

Варто зауважити, що працівники поліції можуть тимчасово вилучити у Вас посвідчення водія. Позбавити власника авто права керувати автомобілем вправі лише суд, працівник поліції має право лише тимчасово забрати посвідчення, натомість видавши водію тимчасовий дозвіл на керування авто, строк якого обмежується 3 місяцями. Крім цього, факт вилучення посвідчення обов’язково має бути зафіксований у протоколі про адміністративне правопорушення.

Пам’ятайте, що інспектор складає протокол на того водія, який, на його думку, порушив правила. Однак, хто винен в аварії вирішує тільки суд.

Крок 4. Знайти очевидців аварії

Спробуйте знайти очевидців аварії та обміняйтеся з ними контактами. Ваші пасажири – це також свідки, поліція повинна відібрати в них пояснення щодо обставин ДТП.

Крок 5. Викличте представника страхової компанії

Якщо учасниками ДТП є декілька транспортних засобів – прослідкуйте, щоб вони також звернулись до своїх страховиків.

Якщо з якихось причин представник страхової компанії не прибуває на місце ДТП, водію необхідно протягом 3 робочих днів з дня аварії письмово повідомити свою страхову компанію про настання страхового випадку. Інакше страхова компанія виплатить кошти постраждалому, але потім в порядку регресу матиме право стягнути виплачені кошти із винного водія.

Крок 6. Подзвоніть юристам

Для найефективнішого вирішення проблеми ДТП варто звернутись до юристів, які займаються цією сферою. Для цього доречно завжди мати їхні контакти в автомобілі. Це не важко зробити, а користь від цього беззаперечна.

Досвідчений юрист зможе навіть заздалегідь приблизно оцінити ситуацію і ступінь складності ДТП і порадить, як діяти. Адже кожна окремо взята дорожня пригода має безліч нюансів, притаманних тільки їй. Обов’язково юрист (краще — адвокат) потрібен, якщо у ДТП є постраждалі, а отже — передбачена кримінальна відповідальність.dtp2

Чи можна обійтись без поліції?

У разі якщо постраждалих від ДТП немає, а пошкодження автомобіля незначні можна скористатися європротоколом.

Іншими словами – це можливість «домовитись на місці» та уникнути паперової тяганини, витрати часу й нервів.

Однак, скористатися європротоколом можна, тільки якщо:

– в результаті аварії ніхто не постраждав;

– автомобілі зазнали незначних пошкоджень (сума збитків для кожного авто не перевищує 50 тис. грн.);

– водії мають при собі діючі страхові поліси;

– обидва учасники ДТП згодні з обставинами аварії;

– водії не перебувають в стані алкогольного чи наркотичного оп’яніння.

Зазвичай бланк європротоколу видає страхова компанія при оформленні автоцивілки. Кожен з водіїв заповнює тільки одну половину протоколу (жовту або синю). Центральну частину бланка (білу) заповнюють обидва.

Окрім цього, за допомогою смартфону чи планшету є можливість заповнити електронний європротокол (за наступним посиланням – https://dtp.mtsbu.ua/page1.html), який має ряд переваг.

По-перше, не потрібно нічого малювати – до електронної версії додано 20 найпоширеніших схем ДТП.

По-друге, в електронному режимі перевіряється справжність полісів.

По-третє, Ви зможете прив’язати місце аварії до карти та зафіксувати час.

І на сам кінець, якщо Ви заповнювали паперовий бланк європротоколу його копію необхідно протягом 3 днів надати своєму страхувальнику.

З електронною версією цього робити не доведеться: страхова компанія автоматично отримає повідомлення про ДТП. Вам залишиться лише дочекатися рішення про виплату страховки.

Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, звертайтеся до Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106