назад

Що потрібно знати особі, щоб бути присяжним у судовому засіданні

Статтею 124 Конституції України трактується, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Що потрібно знати особі, яка виявила бажання стати присяжним у судовому засіданні в цивільній чи кримінальній справі, розповів начальник Тальнівського бюро правової допомоги Маліванчук Віталій під час лекції, яка відбулась 4 жовтня в приміщенні Тальнівського відділу ДРАЦС. Присутнім надано відповіді на запитання, щодо отримання статусу присяжного.

Хто такі присяжні особи?
Присяжні – це особи, яких залучають до вирішення певної категорії цивільних і кримінальних справ разом із суддею у суді першої інстанції. Присяжними можуть бути громадяни України віком від 30 до 65 років, які володіють державною мовою і постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду.

Як стати присяжним?
Особі, яка бажає стати присяжним потрібно звернутись до місцевої ради із заявою про включення до списку присяжних. Якщо всі законодавчі вимоги дотримані, вас внесуть до відповідного переліку. Список присяжних направляють у суд. Автоматизована система документообігу суду відбирає присяжних для участі в конкретній справі. Відповідно, присяжний зобов’язаний вчасно з’явитися на запрошення суду для участі у засіданні.

Хто не може бути присяжним?
Не можуть бути присяжними особи: визнані судом обмежено дієздатними чи недієздатними, або які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного; громадяни, що мають незняту чи непогашену судимість; особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення; народні депутати України, члени, Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, апаратів судів, державні службовці, адвокати, нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя.
Після завершення лекції, присутні отримали інформаційно-правові буклети та були проінформовані щодо графіку роботи бюро та переліком послуг, що можна отримати.