назад

Щодо механізму стягнення невиплаченої заробітної плати консультують у Кам’янському місцевому центрі з надання БВПД

4viber image24 листопада 2017 року у Кам’янському міському центрі зайнятості відбувся правопросвітницький захід для  громадян, які перебувають в ньому на обліку. Директор Кам’янського місцевого центру з надання БВПД Сергій Лисак у рамках проекту Всеукраїнський тиждень права розповів присутнім про діяльність системи безоплатної правової допомоги.

Під час заходу громадяни дізнались про функціонування системи БПД та про механізм отримання первинної та вторинної правової допомоги у центрах та бюро, які знаходяться по всій Україні. Сергій Лисак закликав присутніх у разі потреби звертатися до центрів за безкоштовною правовою консультацією чи для призначення адвоката.

У ході зустрічі у людей виникло ряд питань щодо трудового законодавства України, оскаржень рішень органів місцевого самоврядування тощо. Одним з найбільш наболілих для громадян, які перебувають на обліку у центрі зайнятості, виявилось стягнення невиплаченої заробітної плати.

Конституція України гарантує громадянам право на своєчасне одержання винагороди за працю (стаття 43) та захист своїх прав, у випадках їх порушення, у суді (стаття 55). Підставою для реалізації свого права на оплату праці є укладення трудового договору з роботодавцем. Строк для виплати працівникові заробітної плати  – 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Якщо у працівника виникла ситуація, коли йому було нараховано заробітну плату, але виплати так і не було здійснено, він може діяти у судовому та позасудовому порядку.

Якщо громадянин хоче урегулювання проблеми у позасудовому порядку, йому необхідно звернутися до роботодавця безпосередньо або до профспілкової організації. У випадку безрезультатності переговорів, працівник може звернутися до комісії по трудових спорах (за її наявності) та подати відповідну заяву. Комісія має розглянути заяву у десятиденний термін. Якщо працівник чи роботодавець не погодяться з рішенням комісії по трудових спорах, вони мають право оскаржити рішення у судовому порядку, але не пізніше ніж у десятиденний строк з дня вручення виписки з протоколу засідання комісії. Після того, як строк на оскарження рішення комісії сплинув, роботодавець зобов’язаний протягом 3-х днів виконати дане рішення.

У випадках, коли стягнути свою заробітну плату у позасудовому порядку не вдалося, працівник має право звернутися до суду за захистом свого права на отримання винагороди за працю. Слід зауважити, що заяви у такому випадку подаються до суду у порядку наказного або позовного провадження. Якщо вимога працівника про стягнення нарахованої заробітної плати є безспірною, необхідно подавати до суду заяву про видачу судового наказу. У випадку наявності спору, щодо розміру заборгованості з виплати заробітної плати або права на її отримання, працівник має подати позовну заяву.

Відповідно до п.1 ч.1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі звільняються від сплати судового збору.

Кожна людина має право на правову допомогу у вирішенні будь якої проблеми –  це конституційна гарантія людини, її невід’ємне право. Якщо людина відповідає вимогам ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», вона має право отримати правову допомогу безкоштовно, за рахунок держави. Така допомога надається у центрах і бюро безоплатної вторинної правової допомоги.

Кам’янський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:  м. Кам’янське, вул. Москворецька 14, 1 поверх

Дізнатися розташування найближчого до вас бюро або місцевого центру з надання БВПД  можна за телефоном гарячої лінії 0 800 213 103 

{gallery}news/2017/11/17{/gallery}