назад

Щодо нового порядку виплати академічних стипендій консультує Чорноморське бюро правової допомоги

stipendiya 2017 До Чорноморського бюро правової допомоги звернувся громадянин України А., який є студентом вищого навчального закладу із питанням щодо нового порядку виплати академічних стипендій.

Дане питання на сьогодні є актуальним, оскільки 28 грудня 2016р. Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 1050 “Деякі питання соціального забезпечення”, якою внесено зміни до Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004р. № 882 “Питання стипендіального забезпечення”.

Вищевказана Постанова набрала чинності з 1 січня цього року.

Метою запровадження нової системи нарахування стипендій є стимулювання студентів до здобуття якісних знань.

Дія Порядку призначення і виплати стипендій, в редакції постанови Кабінету Міністрів України № 1050 від 28.12.2016 р. (надалі – “Порядок”) поширюється на осіб, які навчаються у навчальних закладах або наукових установах (далі – навчальні заклади) за державним (регіональним) замовленням за рахунок коштів загального фонду державного (відповідного місцевого) бюджету, перелік яких передбачений п. 1 Порядку.

Відповідно до пункту 5 Порядку, правила призначення академічних стипендій у відповідному навчальному закладі розробляються відповідно до  вищезазначеного Порядку, затверджуються його вченою (педагогічною) радою за погодженням з органом студентського самоврядування та первинною профспілковою організацією осіб, які навчаються, а також оприлюднюються не пізніше ніж за тиждень до початку навчального семестру.

Для вирішення питань щодо призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам невійськових вищих навчальних закладів, клінічним ординаторам та аспірантам, заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності наказом керівника навчального закладу утворюються стипендіальні комісії.

До складу стипендіальної комісії входять керівник навчального закладу, представники фінансових підрозділів, декани факультетів (директори інститутів, завідуючі відділеннями), представники органів студентського самоврядування, первинних профспілкових організацій осіб, які навчаються. При цьому кількість осіб, які представляють у стипендіальній комісії органи студентського самоврядування та первинних профспілкових організацій осіб, які навчаються, повинна становити не менше ніж 50 відсотків складу стипендіальної комісії.

За поданням стипендіальної комісії керівник навчального закладу затверджує реєстр осіб, яким призначаються стипендії, в разі, коли рішення стипендіальної комісії не суперечить вимогам законодавства та правилам призначення стипендій відповідного навчального закладу.

Згідно пункту 6 Порядку, стипендії виплачуються один раз на місяць.

Пунктом 2 Постанови КМ України № 1050 від 28.12.2016р. встановлено, що вищі навчальні заклади призначають стипендії відповідно до встановленого Порядку з першого числа місяця, наступного за датою закінчення семестрового контролю за перший семестр 2016/17 навчального року згідно з навчальними планами за відповідними спеціальностями (напрямами підготовки) та рейтингами, сформованими за середнім балом семестрового контролю за перший семестр зазначеного навчального року.

Крім того, Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016р. № 1047 “Про розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах”  затверджено нові розміри стипендій учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів, наукових установ державної та комунальної форми власності, а також переможців, призерів та учасників інтелектуальних змагань. Так, наприклад, пунктом 1 вищезазначеної Постанови встановлено розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії:

  •   для учнів професійно-технічних навчальних закладів – 415 гривень на місяць;
  •   для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст” або “бакалавр”, крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, – 830 гривень на місяць;
  •    для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст” або “бакалавр” за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, – 1056 гривень на місяць;
  •    для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем “бакалавр”, “спеціаліст” або “магістр”, крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, – 1100 гривень на місяць;
  •    для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем “бакалавр”, “спеціаліст” або “магістр”, крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, – 1400 гривень на місяць. 

———————————————————————————————-

До Чорноморського бюро правової допомоги можна звернутися за адресою:                          

м. Чорноморськ, вул. Віталія Шума (Карла Маркса) 21, каб. № 5, тел. (048) 796-29-45.