назад

Щодо пенсійного забезпечення

SuM 2017 03 10 istoriДо Путивльського бюро правової допомоги Сумського місцевого центру звернулась мешканка с. Білогалиця, Путивльського району з питанням порядок підтвердження трудового стажу, а саме зарахування періоду навчання, військової служби та зарахування стажу у подвійному розмірі за період роботи в кістково-туберкульозному санаторії.

Заступником начальника Путивльського бюро правової допомоги Сумського МЦ Наталією УДОД було наголошено, що відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній затвердженого Постановою КМУ від 12 серпня 1993 р. N 637 час   навчання    у    вищих    навчальних,    професійних навчально-виховних закладах,    навчальних   закладах   підвищення кваліфікації   та   перепідготовки    кадрів,    в    аспірантурі, докторантурі і  клінічній  ординатурі  підтверджується  дипломами, посвідченнями,  свідоцтвами,   а   також   довідками   та   іншими документами, що  видані  на  підставі  архівних  даних  і  містять відомості про періоди навчання.

За відсутності    в    документах    таких   відомостей   для підтвердження часу навчання  приймаються довідки  про  тривалість навчання в  навчальному  закладі у відповідні роки за умови,  що в  документах є дані про закінчення повного навчального  періоду  або  окремих його етапів.

Для  підтвердження  військової  служби, служби цивільного захисту,  служби  в  органах  державної безпеки,  розвідувальних органах,  Держспецзв’язку  приймаються: військові квитки.

Щодо пільги по обчисленню стажу за роботу в деяких медичних закладах передбачено в ст. 60 ЗУ «Про пенсійне забезпечення» від05.11.19911788-XII робота   в   лепрозорних   і   протичумних  закладах  охорони здоров’я,  у закладах (відділеннях) з  лікування  осіб,  заражених вірусом   імунодефіциту   людини  або  хворих  на  СНІД,  в  інших інфекційних   закладах   (відділеннях)   охорони    здоров’я,    у патолого-анатомічних і  реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я,  а  також  у  психіатричних  закладах  охорони  здоров’я зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі.

На підставі вище зазначеного клієнтці було рекомендовано звернутися до установ де вона навчалася та працювала для отримання довідки, а потім з повним пакетом документів, який підтверджує стаж роботи звернутися до Буринського об’єднаного управління пенсійного фонду україни сумської області.

«Путивльське бюро правової допомоги»  Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги

 

Адреса: м. Путивль, проспект Іоанна Путивльського, буд.46, телефони:(05442) 5-48-44.