назад
31.10.16

Школа активних громадян підводить підсумки

DSC 0102На базі Четвертого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги 24-28 жовтня 2016 року відбулася Школа активних громадян.

Участь у роботі Школи взяли активісти територіальної громади Києва, працівники органів публічної адміністрації та члени громадських організацій, зацікавлені у правопросвітницькій діяльності серед населення столиці, студенти та випускники вищих навчальних закладів міста Києва.

Учасники заходу працювали за трьома актуальними тематичними напрямками: щодо створення та функціонування ОСББ, проблем захисту прав споживачів, а також попередження та протидії насильству в сім’ї. Спікерами заходу стали фахівці провідних громадських організацій та державних установ.

Так, Аліна Брезіцька, місцева координаторка житлово-комунальних програм ВГО “Громадянська мережа ОПОРА”, ознайомила присутніх з практичними можливостями використання ОСББ як інституційних механізмів для залучення коштів на термомодернізацію будинків.

Актуальні питання захисту прав споживачів проаналізували у спільній промові Анастасія Сліпченко, завідувачка сектору державного пробірного контролю Департаменту захисту споживачів центрального апарату Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, та Максим Несміянов, виконавчий директора ВГО «Союз споживачів України».

Проблеми попередження та протидії насильства в сім’ї висвітлила у своїй доповіді Марина Легенька – директорка департаменту правової, соціальної та гуманітарної допомоги ГО «Ла Страда – Україна».

Присутніх громадських активістів з числа молоді зацікавила інформація Мар’яни Добоні, менеджерки з комунікації ГО «Ліга інтернів», про Програми стажування молоді у Верховній Раді України та Адміністрації Президента України.

Окрім цього, жвавий інтерес та дискусію серед учасників заходу викликали доповіді Юлії Кішенко, активістки ГО «ВОСТОК-СОС», та Марини Забари, активістки ГО «МАРТ» щодо національних практик активностей громадянського суспільства. В контексті вказаної дискусії доречним був і телеміст з активістом ГО «Вогні Ейрени» та правозахисником Дмитром Володьком, який поділився з учасниками Школи активних громадян окремими здобутками зарубіжного досвіду правозахисної громадянської активності в умовах авторитарного правлячого режиму.

Підбиваючи підсумки, в. о. директора Четвертого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус зауважив, що в сучасних умовах існує гостро сформульована потреба громадянського суспільства у підвищенні загального рівня правової культури, а отже слід шукати нові ефективніші форми правопросвітницької роботи з населенням та громадськими активістами. У вказаному контексті досить зручним та перспективним видається формат Школи активних громадян.

Цей захід планують проводити на базі Центру регулярно, залучаючи максимально широкі кола фахівців, експертів у різних галузях та громадських активістів. Партнерами з організації Школи виступили громадська організація «Ла Страда-Україна», Громадянська мережа «ОПОРА», Центральна районна бібліотека імені Ф.М. Достоєвського. 

DSC 0013DSC 0042DSC 0077DSC 0078DSC 0102DSC 0106