назад

Школа інтеграції для внутрішніх переселенців упродовж трьох днів працювала в Ужгороді

Вже традиційна для Закарпаття школа інтеграції розпочала свою роботу 25 червня. Внутрішні переселенці та представники державних та громадських структур зібрались в «Гостиному домі «Неємія», щоб поспілкуватися, почути, як живеться вимушеним переселенцям на теренах краю, які проблеми турбують їх та обговорити шляхи подолання проблемних питань.
Перший день роботи школи розпочався із засідання «круглого столу» з представниками державних та недержавних організацій, які працюють з ВПО. Серед них: заступник голови Закарпатської ОДА Петро Добромільський, директор Закарпатського обласного центру соціальних служб Ольга Травіна, керівник Департаменту соцзахисту населення ОДА Михайло Петрішка, представниця Регіонального центру з надання БВПД Оксана Дудаш, Ужгородського місцевого центру з надання БВПД  – Марія Рішко, громадська радниця Анжела Бабкіна, директор Закарпатського обласного центру соціально-психологічної реабілітації Олександра Мельничук, голова ГО «Неємія» Тетяна Мачабелі, психологиня, ГО «Закарпаття – Донбас» – Тетяна Хорошилова та ін.
Представники державних структур поінформували присутніх внутрішніх переселенців про те, який вид державної допомоги надає кожна організація, та розповіли, як звертатися за такою допомогою та які документи для цього потрібні.
Фахівець Регіонального центру з надання БВПД Оксана Дудаш поінформувала присутніх про їхнє право на отримання безоплатної правової допомоги, наголосивши, що з 5 січня 2017 року всі внутрішньо переміщені особи, а також ті, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Це значить, що всі вони мають право отримати юридичну допомогу, яка надається за кошти Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. Найбільше до центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті вимушені переселенці звертаються з питань пільг ВПО, порядку перерахунку пенсії за віком, оформлення довіреності для виїзду з дитиною за кордон, встановлення факту, що має юридичне значення, розірвання шлюбу, утримання аліментів на дітей тощо. У 2020 році фахівцями центрів та бюро правової допомоги було надано первинну правову допомогу внутрішнім переселенцям у 24 випадках, вторинну правову допомогу – у 20.  З початку 2021 року надано БППД у 15 випадках, БВПД – у 10.
Представник Ужгородського місцевого центру Марія Рішко розповіла про порядок звернення ВПО за безоплатною правовою допомогою, навела приклади успішних кейсів вирішення правових питань внутрішніх переселенців фахівцями центру та відповіла на питання, які їх цікавили.
У разі потреби в правовій допомозі від держави, внутрішні переселенці можуть звертатися до найближчих центрів чи бюро правової допомоги на Закарпатті, або зателефонувати за єдиним номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні). Отримати правові консультації можна і через мобільний застосунок БПД, телеграм- та інстаграм канали тощо.