назад

Слухачам «Університету третього віку» розповідали про порядок дій в разі залиття квартири

sallyttya kvartiri 2В 2016 році Третій одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочав співпрацю з КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Суворовського району м. Одеси». В даній установі успішно реалізується інноваційний проект «Університет третього віку», в рамках якого Центром проводяться правопросвітницькі заходи.

Так, 29 січня 2018 року начальник відділу Валерія Цап провела лекцію для слухачів факультету «Правознавство та соціальний захист» на тему: «Залиття квартири: порядок дій в такій ситуації».

Свій виступ фахівчиня розпочала з висвітлення актуальної інформації стосовно загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», роздала присутнім інформаційні буклети, розроблені в рамках проекту: «Не знаєш як вирішити спір?», «Не знаєш, як оформити субсидію?» та інформаційний матеріал по тематиці заходу.

Що стосується основної теми, яка обговорювалася на заході, вона була обрана не даремно, оскільки затоплення квартири – один із головних ризиків мешканців багатоквартирних будинків, який важко передбачити і неможливо передчасно запобігти.

Слухачам було роз’яснено повний алгоритм дій, які необхідно вчинити, якщо особа зазнала шкоди від залиття квартири:

  • для визначення винуватця затоплення квартири необхідно зафіксувати сам факт затоплення;

Cлід звернутися до управляючої компанії з обслуговування будинків, ЖЕКів, ОСББ і запросити інженера або фахівця для складання спеціального акту – про залиття, аварію, що трапилась на системі центрального опалення, гарячого водопостачання або холодного водопостачання (Додаток 4 до пункту 2.3.6 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій);

  • для встановлення розміру матеріальної шкоди, завданої залиттям помешкання, а також причин такого залиття, необхідно звернутись до відповідної експертної установи або експерта з проханням провести будівельно-технічне експертне дослідження;
  • якщо винуватцями, які затопили квартиру, виявляться сусіди, перш за все, слід спробувати з ними домовитися, та надати необхідні документи, щоб переконати їх відшкодувати збитки, завдані внаслідок затоплення квартири. Якщо ж з ними домовитися не вдасться, потрібно готуватися до розгляду справи у суді;

Слід звернути увагу, що якщо винуватцем виявиться ЖЕК, як свідчить практика, варто одразу звертатися до суду.

sallyttya kvartiri 2

На протязі заходу Валерія Цап активно відповідала на питання присутніх, які стосувалися як тематики семінару, так і інших питань правового характеру: стосовно можливості та порядку безкоштовного встановлення газового лічильника для особи з інвалідністю; усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою; порядку звернення до органів поліції.

З метою отримання консультацій та роз’яснень можна звернутися до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Тел.. +38 (048) 793-14-20.