назад

«Соціально-правовий захист та медико-психологічна реабілітація учасників антитерористичної операції»

1

03 лютого 2017 року працівники Регіонального та місцевого центрів з надання БВПД, на чолі з директором РЦ Василем Овдіюком, прийняли участь в науково-практичній конференції на тему : «Соціально-правовий захист та медико-психологічна реабілітація учасників антитерористичної операції», організованої Всеукраїнським об’єднанням учасників АТО «Українці-разом», під головуванням Голови правління ВОУ АТО «Українці- разом» Руслана Руденка.

У конференції також взяли участь керівники Рівненської обласної і районної рад та адміністрацій, представники громадських об’єднань та рухів, науковці, очільники військових формувань, учасники антитерористичної операції (близького 170 чоловік).

2

У своєму виступі на тему «Державні гарантії правового захисту учасників антитерористичної операції та членів їх родин: стан і перспективи вирішення на місцевому рівні», Василь Овдіюк звернув увагу присутніх на зміни в законодавстві щодо розширення безкоштовного доступу учасників АТО до безоплатної правової допомоги, не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань.

3

Наголошено, що запорукою своєчасного отримання безоплатної правової допомоги є розширення на Рівненщині мережі точок доступу: Регіональний центр, 3 місцевих центри, 12 бюро правової допомоги та 447 мобільних і дистанційних пунктів доступу до БПД готові прийняти клієнтів із соціально-вразливих верств населення. Варто зазначити, що протягом 2016 року у Рівненській області 1176 учасникам АТО надана вторинна правова допомога.

4

Також було закцентовано увагу на підписанні меморандуму між Координаційним центром та ВОУ АТО «Українці-разом», про об’єднання зусиль сторін, спрямоване на співпрацю у забезпеченні прав та соціальних гарантій цих вразливих груп.

Окрім питань правового захисту, учасниками науково-практичної конференції також розглядалися питання: державної гарантії соціального захисту учасників АТО та членів їх родин, працевлаштування ветеранів, соціальної адаптації демобілізованих учасників АТО, медико-психологічні аспекти реабілітації.

5

Під кінець конференції, учасникам антитерористичної операції були роздані буклети системи БПД про їх права та інформаційні матеріали про те, де на Рівненщині можна отримати безоплатну правову допомогу.