назад

Учнівській молоді про права та відповідальеність

GAd shkola8 11kl 02022017

 На сьогоднішній день проблема вчинення підлітками правопорушень залишається однією з гострих проблем українського суспільства. Питання вибору: закон чи правопорушення досить часто постає перед неповнолітніми і від того, який шлях вони оберуть залежить їхнє подальше життя.

Саме цю актуальну тему «Відповідальність за свої вчинки» обговорено керівником Гадяцького бюро правової допомоги Іриною Калініченко з учнями 8-11 класів Римарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Гадяцької районної ради Полтавської області під час тренінгу, який проводився 02 лютого 2017 року.

Основна мета заходу – надання учням основних правових знань, формування мотивації та вміння, що необхідні для відповідальної участі молоді в громадському житті, а також подолання проявів агресії, виховання в кожному поваги до законів, вміння бути свідомими та відповідальними. Під час заходу порушувалися питання профілактики правопорушень і злочинності.  GAd shkola 8 11kl 02022017

Цього ж дня Ірина Калініченко спільно з Любов’ю Лисак, соціальним педагогом Римарівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Гадяцької районної ради Полтавської області, для учнів 5-7 класів провели лекцію-бесіду з елементами візуалізації на тему «Планета толерантності».

Вихованцям школи розповіли про права та обов’язки, ознайомили з поняттями толерантності, її значенням в житті людей та в суспільстві.GAd shkola 5 7kl 02022017

По завершення правопросвітницьких заходів учні мали змогу переглянути тематичне відео та обговорити почуту інформацію, а запропоновані міні-тренінги та лекції-бесіди допомогли зрозуміти чи вміють школярі поважати права один одного, чи ще потрібно виховувати в собі цю якість.

Головний спеціаліст Гадяцького бюро правової допомоги Володимир Білоха провів лекцію-бесіду для вихованців Гадяцького дитячого будинку Полтавської обласної ради на тему: “Правосвідомість, місце і роль у забезпеченні прав дитини ”.Gad zahid detdom02022017

Під час спілкування спеціаліст надав вичерпну інформацію про права та обов’язки дітей, повідомив про основні закони, що їх захищають, а також обговорив актуальні проблеми випускників дитячих будинків.

Вихованці з цікавістю поставилися до заходу, задавали питання, активно обговорювали почуту інформацію.

Підвищення правової обізнаності є вкрай важливим для підростаючого покоління, особливо такого вразливого як діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування.

02 лютого 2017 року заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко зустрівся з учнями 11-х класів – членів клубу «Феміда» на базі Зіньківської центральної районної бібліотеки ім. В.Г. Короленка та провів  захід у формі пізнавальної правової  гри  «На терезах Феміди».Zinkiv biblioteka 02.02.2017

Діти мали змогу ознайомитися із судовою системою України та з середини побачити як відбувається судовий процес. Кожен учасник отримав свій процесуальний статус,  був  ознайомлений  зі своїми процесуальними правами та обов’язками  і  повинен відповідати  відведеній ролі у грі. Заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко виступав у ролі судді та керував процесом.

По закінченню заходу, фахівець бюро наголосив на тому, що основною ефективною формою захисту прав і свобод є судовий захист, скористатися яким має право кожен громадянин самостійно чи за допомогою законного представника. Крім того, учням роз’яснили про конституційне право кожного на безоплатну правову допомогу, порядок його реалізації та систему безоплатної правової допомоги в Україні.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Гадяцького бюро правової допомоги за адресою:  м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 (2 поверх), тел.: (05354) 3 -25-05.

 Зіньківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64., тел.: (05353) 3-34-74 ,

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.