назад

16521730 1270934062952179 1295058823 n24 січня 2017 року в приміщенні Збаразького та 25 січня — Зборівського районних центрах зайнятості утворилися та розпочали роботу мобільні консультаційні пункти доступу громадян до безоплатної правової допомоги.

Так, 24 січня 2017 р. керівник Збаразького бюро правової допомоги Сергій Русин в рамках роботи мобільного консультаційного пункту провів прийом громадян спільно з в.о. директора Збаразького районного центру зайнятості Оксаною Радібовою. За правовою допомогою до них звернулося 6 осіб.

Одного з безробітних громадян цікавило питання чи зобов’язана особа, перебуваючи на обліку в центрі зайнятості, при укладенні цивільно-правового договору (договору підряду), повідомляти про це службу зайнятості, адже запис в трудову книжку не вноситься. Безробітному роз’яснили: частина 1 статті 4 Закону України «Про зайнятість населення» визначає, що в Україні до зайнятого населення належать особи, які працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, які забезпечують себе роботою самостійно (у тому числі члени особистих селянських господарств), проходять військову чи альтернативну (невійськову) службу, на законних підставах працюють за кордоном та які мають доходи від такої зайнятості, а також особи, що навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах та поєднують навчання з роботою. Частинами 2, 3 статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» передбачається, що безробітні громадяни зобов’язані своєчасно подавати відомості про обставини, які впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Отже, при укладенні договору підряду громадяни зобов’язані невідкладно повідомляти про цей факт працівників центру зайнятості. Наслідком укладення договору  підряду буде припинення реєстрації безробітного в службі зайнятості з причини віднесення до зайнятого населення.

16507377 1270935886285330 950082754 n

25 січня 2017 року керівник Зборівського бюро правової допомоги Марія Колісник та провідний фахівець з профорієнтації Зборівського районного центру зайнятості Ольга Грицюк в рамках роботи мобільного консультаційного пункту провели спільний прийом громадян в Зборівському районному центрі зайнятості. Правову допомогу отримали троє осіб, серед яких два учасники АТО. Клієнтів цікавили питання, що стосувалися спадкування, отримання земельної ділянки під забудову та отримання пільг на придбання палива, забезпечення дровами учасника АТО.

Одному з учасників АТО роз’яснили, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 № 77 «Про затвердження Порядку надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам» учасникам бойових дій надаються пільги на придбання палива, забезпечення дровами у розмірі 75%, а інвалідам війни — у розмірі 100%. Також таку пільгу мають члени сімей загиблих учасників АТО у розмірі 50%.

Норми забезпечення твердим паливом для опалення житла і скрапленим газом осіб затверджуються Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською і Севастопольською міськими держадміністраціями в межах бюджетних асигнувань, що передбачені на такі цілі, з урахуванням граничних показників вартості твердого палива і скрапленого газу, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Для призначення пільг з придбання твердого палива і скрапленого газу особи звертаються до управлінь праці та соціального захисту населення районних, районних у м. Києві та Севастополі держадміністрацій, структурних підрозділів з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах рад або до сільських, селищних, міських рад за зареєстрованим місцем проживання з відповідною заявою, до якої додають довідку про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі. Виплати проводяться готівкою або на банківський рахунок. Забезпечення учасників АТО твердим паливом, а не компенсацією, можливе лише за рішенням і за рахунок місцевих органів влади.

Нагадуємо, що кваліфіковану безоплатну юридичну допомогу можна отримати в Кременецькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; контактний телефон: (03546) 2-52-33; ел. адреса: kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua; Skype: kremeneckiy_mc.

Збаразьке бюро правової допомоги: м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема, 19, тел.   (03550) 2-20-42;

Зборівське бюро правової допомоги: м. Зборів, вул. Богдана Хмельницького, 47, тел. (03540) 2-21-70;

Лановецьке бюро правової допомоги: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А, тел. (03549) 2-24-59;

Шумське бюро правової допомоги: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3, тел. (03558) 2-24-45.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.